Вінниця стане побратимом Карлсруе з Німеччини

Новини Вінниці / Вінниця стане побратимом Карлсруе з Німеччини

Вінниця матиме ще одного побратима в Європі - німецьке місто Карлсруе. Учора, 26 липня, Муніципальна рада Карлcруе одностайно затвердила рішення про такі наміри.

Про це повідомив у Facebook міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

За його словами, німецькі партнери прагнуть висловити солідарність нашій громаді, підтримати євроінтеграційні прагнення, а також зробити свій внесок у відбудову України. У знак поваги до нашої країни та приїзду української делегації на ратуші підняли синьо-жовтий прапор.

«Це чіткий сигнал з усіх сторін, що ми вступаємо в контакт», - підкреслив мер Франк Ментруп.

Серед кандидатів на побратимство були також інші обласні центри України. Але, як пояснив С.Моргунов, саме з Вінницею вже налагоджені дружні контакти на рівні родин та громадських організацій. Німецьких партнерів також привабила інноваційність та проєвропейськість нашого міста. У Карлсруе вважають, що наші громади мають багато спільного, тому співробітництво принесе обопільну користь.

Карлсруе – це одне з найбільших міст в регіоні Баден-Вюртемберг, в якому мешкає близько 308 тисяч людей, трохи менше, ніж у Вінниці. Розташоване на Рейні. Карлсруе – другий за величиною річковий порт Німеччини та важливий залізничний вузол.

У Німеччині місто ще називають «резиденцією права»: тут розташовані федеральні суди та Генпрокуратура. У Карлсруе працює і найстаріший технічний університет країни.

У Карлсруе розвинена промисловість та ділова активність. Працює аеропорт. Нові економічні зв’язки потрібні для нашої громади та зміцнення країни під час війни. Потенційно бізнес обох громад може співпрацювати у сфері ІТ, харчовій галузі, відновній енергетиці. Відправною точкою нашого партнерства можуть стати культурні та освітні обміни.

«Також ми готові до спільних проєктів у сфері міської мобільності та просторового розвитку. Карлсруе відрізняє якісна велосипедна інфраструктура, мережа громадського транспортного, інклюзивність міського простору. До речі, у Карлсруе є підземні трамвайні маршрути, і це цікавий досвід. Адже екологізація транспорту – одна з цілей нашої Стратегії 3.0, яку ми розробляли ще до повномасштабного вторгнення рф. І ми працюємо зі швейцарським Цюріхом щодо оновлення рухомого складу трамваїв. Окрім того, Карлсруе має намір інвестувати близько 50 тисяч євро для зміцнення нових партнерських відносин з Вінницею», - зазначив С.Моргунов.

Він додав, що «ми вже запросили колег з Карлсруе до нашого чудового міста і будемо раді бачити німецьку делегацію».

«У нас багато можливостей для обміну ідеями. Сподіваюсь, що після Перемоги партнерство тільки набиратиме обертів. Ми вдячні всім міжнародним партнерам, які підтримують Україну у боротьбі з терористичною росією. І дружба на рівні громад – ще один крок до єдності Європи», - підкреслив очільник міста.

Немає сумнівів, що сесія Вінницької міської ради підтримає рух до побратимства з Карлсруе і прийме зустрічне рішення.

Наразі містами-побратимами Вінниці є Кельце (Польща), Пітерборо (Велика Британія), Бірмінгем (США), Бурса (Туреччина), Бат-Ям (Ізраїль) і Паневежис (Литва).