«Вінницягаз» хоче заробляти більше на вінничанах, не питаючи їхньої думки

Новини Вінниці / «Вінницягаз» хоче заробляти більше на вінничанах, не питаючи їхньої думки

Керівництво «Вінницягазу» попри досі непрозору цифру, скільки ж вони мають з кубометру, постійно бідкається, що підприємству не вистачає грошей.

Керівництво «Вінницягазу» попри досі непрозору цифру, скільки ж вони мають з кубометру, постійно бідкається, що підприємству не вистачає грошей.

Маючи «прозорий» тариф на газ для населення, вінничани тим не менш, так і не знають, скільки з цих коштів вони сплачують «Вінницягазу» за «послуги транспортування». Адже лише частина грошей йде вінницькому монополісту – решта йде «на Київ». Ціну на транспортування різні спікери «Вінницягазу» озвучують від 6 копійок до 88 копійок за кожен «куб» спожитого вінничанами газу. Про це повідомляє сайт VinMedia.

Разом з тим, керівництво «Вінницягазу» попри досі непрозору цифру, скільки ж вони мають з кубометру, постійно бідкається, що підприємству не вистачає грошей. Тож, питання досі відкрите – скільки коштує опіум газ для вінничан?

«Вінницягаз» постійно бідкається на збитковість, проте має кошти позиціонувати себе на сторінках різних видань. Але оповідь про «прозорість» регіонального газового монополіста все ж варто почати із так званих «громадських слухань», які проводить підприємство.

 

Фейкова громадськість «Вінницягазу»

 

Як виявилось, 22 грудня 2018 року ПАТ «Вінницягаз» провело відкриті обговорення за участю 12 представників громадськості, де схвалено рішення про необхідність привести тариф до економічно обґрунтованого рівня, тобто про підвищення. Саме ці 12 друзів «Вінницягазу» і погодили тарифні ігриська підприємства-монополіста.

Але хто вони насправді, ці «представники громадськості»?

Відкриємо протокол зборів. Окрім трьох газовиків і заступника голови ОДА Василя Броварника, у «заході» взяли участь 12 «представників» громадськості. Аби не гаяти час читачів, просто співставимо цей «перелік громадськості» із «громадськістю» у протоколі схожих зборів від 6 березня 2018 року.

22 грудня 2018 року

3 березня 2019 року

Бузік О.А.

Бузік О. А.

Огороднік М. В.

Огороднік М. В.

Ткачук А.О.

Ткачук А.О.

Качуріна І.Ю.

Качуріна І. Ю.

Когут Н.В.

Когут Н. В.

Глубокий В.В.

Глубокий В. В.

Качур К.В.

Качур К. В.

Гилюк О.В.

Гилюк О. В.

Марійчук Є.О.

Марійчук Є. О.

Білий С.А.

Білий С. А.

Пушкар О.В.

 

Тараненко В.І.

 

Чазов Д.В.

 

Бучок В.М.

Бучок В. М.

Єрмілов М.Ю.

Єрмілов М. Ю.

 

Як бачимо, за 9 місяців професійний склад «громадськості» при «Вінницягазі» поповнився на три особи. Інші «представники громадськості» - незмінні.

Але чи ті, хто за всіх вінничан вирішив, ці 12 сміливців, дійсно є громадськістю?

Вінницька міська рада полюбляє на професійні свята нагороджувати найбільших достойників з кожної професії грошовими подарунками та ківтами. У серпня 2018 року з нагоди Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості серед інших ВМР нагородила працівників «Вінницягазу»:  Бузік Олену Анатоліївну - провідну економістку відділу  економічного планування; Марійчука Євгенія Олександровича - провідного інженера з інноваційної діяльності сектору стратегії виробничотехнічного відділу. Знайомі «представники громадськості», чи не так?

Олена Бузік, до речі, взагалі «почесний представник громадськості» у ПАТ «Вінницягаз». Вона у квітні встигла відзначитись і на обговоренні плану розвитку «Вінницягазу» (разом із «заслуженими представниками громадськості» В.М.Бучок, С.А.Білий), і на чергових «відкритих» тарифних дебатах «Вінницягазу» у 2017 році.

Власне, і Валерій Миколайович Бучок спливає у декларації дружини саме як працівник ПАТ «Вінницягаз».

Марина Володимирівна Огороднік є провідним фахівцем із фінансової роботи ТОВ «Вінницягаз збут».

У 2015 році Качуріна Ірина Юріївна працювала, як свідчить чергове рішення про нагородження від ВМР, начальником відділу бюджетування та контролю «Вінницягазу».

Гилюк Олег Васильович працює фахівцем з адміністративної діяльності Калинівської дільниці ПАТ «Вінницягаз». Проте, схоже, не проти і змінити цю роботу.

Продовжувати можна довго. Проте, тенденція зрозуміла.

Ось саме ця «громадськість», яка працює у ПАТ «Вінницягаз» і вирішила за вінничан, які мають бути тарифи. Такі збудовані на брехні «обговорення» не надто добре характеризують вінницького газового монополіста.

 

То скільки платимо?

 

За словами прес-секретаря підприємства Лариси Логінової, тариф на розподіл газу лише складова самого тарифу. «Часто плутають 2 поняття вартість газу як товару, що сьогодні для населення становить 8,55 грн. за кубічний метр і тариф на розподіл на надання послуги з розподілу природного газу, яку надає ПАТ «Вінницягаз» на території Вінницької області. В структурі ціни на газ на сьогодні 8,55 за кубометр наша частка становить 68 коп. Ми говоримо саме про цю частину. Це 9,6% в структурі ціни газу», - таку позицію озвучила посадова особа.

У вже згаданому протоколі «чесних» обговорень інша цифра – 6 та 8 копійок.

68 і 6 чи 8… Якась дурнувата гра цифрами, так? Аби ж…

- З кожного кубометра газу ми отримуємо близько 3 копійок. На ці копійки ми маємо кожного року повіряти та ремонтувати близько 60 тисяч лічильників, обслуговувати 17 тисяч кілометрів газових мереж, виплачувати зарплату майже 2 тисячам робітників, які в середньому отримують не більше шести тисяч гривень. А це дуже низька зарплата для промисловості, де середній показник — 11-12 тисяч гривень. Тому від нас втікають люди, і якщо залишиться все як є, то просто не буде кому обслуговувати мережі, — казав фіндиректор «Вінницягазу» Сергій Кібітлевський.

Він також казав в інтерв’ю журналістам вінницького радіо про 86 копійок з «кубометру».

Отже, 3, 6-8, 68 чи 86? Дивна арифметика…

А з офіційної відповіді «Вінницягазу» слідує, що вартість розподілу у вінничан – 88 копійок!

Така ось дивна арифметика виходить у ПАТ «Вінниця газ». Яка не втомлюється заявляти про свою збитковість. І разом з тим пакетно розміщувати на вінницьких сайтахінформацію про те, які ж вони хороші. Але бідні. Але хороші…

Антон Булгаков

18 лютого, 2019