Вінницю визнано четвертою у рейтингу найкомфортніших міст України за версією «Фокусу»

Новини Вінниці / Вінницю визнано четвертою у рейтингу найкомфортніших міст України за версією «Фокусу»

Щороку в Україні складають до десятка різних рейтингів «найкомфортніших міст». Зазвичай, Вінниця у більшості з них на верхівці списку. Авторитетний журнал «Фокус» 15 жовтня опублікував свій рейтинг – Вінниця у ТОП-5.

Зазначимо, показники рейтингів відрізняються через методики підрахунку та залучення різних експертних груп або громадськості. Втім, будь-які показники є суб’єктивними, хоча і цікавими.

У рейтингу відбулися значні зміни в порівнянні з результатами 2020 року: лідером став Тернопіль (сумарно зібрав 84,7 балів), в першій п'ятірці опинилися Івано-Франківськ (81,3), Хмельницький (80,1), Вінниця (78,8) і рівне (78,3). У минулому році Вінниця була восьмою.

«На початку 2021 року у Вінниці прийняли нову Стратегію розвитку на десять років, в якій головний акцент робиться на те, щоб місто стало «магнітом», зробило прорив у розвитку і стало конкурентоспроможним на національному та регіональному рівнях, - зазначає видання. - Мер Сергій Моргунов позиціює Вінницю як місто, привабливе для інвестицій. Для цього, зокрема, мерія відновила проєкт реконструкції місцевого аеропорту. Оновити його планували з 2019 року, однак лише цієї осені Вінниця отримала на ці цілі фінансування з держбюджету, а також планує взяти кредит 300 млн грн.

Як і в попередній стратегії розвитку, що була розрахована до 2020 року, вінницька влада планує розвивати сучасну інфраструктуру. Однак місцеві жителі не завжди задоволені нововведеннями. З 1 червня в місті підвищили вартість оплати проїзду в комунальному транспорті до 8 грн, у приватних маршрутках — до 10-12 грн. Також в маршрутках скасували оплату готівкою і зобов'язали встановити в них термінали для оплати картами. Обурені як містяни, так і власники автобусів. Перші — подорожчанням проїзду без підвищення якості та безпеки послуг, другі — тим, що в тісних салонах ніде встановлювати термінали».

Олег Верлан

15 жовтня, 2021