Вінницька лижниця Валентина Камінська про допінг-скандал у Пекіні: «Справжня катастрофа та майже кінець світу для мене»

Новини Вінниці / Вінницька лижниця Валентина Камінська про допінг-скандал у Пекіні: «Справжня катастрофа та майже кінець світу для мене»

У вінничанки Валентини Камінської допінг-проба виявила три заборонених речовини: анаболічний стероїд і два стимулятори. 34-річну лижницю тимчасово усунуто від виступів на час розслідування згідно з антидопінговими правилами МОК. Камінська має право подати запит на вивчення зразка «Б» допінг-проби. А також оскаржити тимчасове усунення у Спортивному арбітражному суді. Проте вона заявила, що не зможе зібрати доказову базу, тому її кар’єра несподівано завершується.

Допінг-проба була взята під час Олімпіади в Пекіні 10 лютого. Її дослідження показало наявність в крові спортсменки местеролону, метилгексанаміну і гептамінолу.

На Олімпійських іграх-2022 Камінська брала участь у спринті і гонці класичним стилем. Обидва рази вона зайняла місця у восьмому десятку. Також у складі збірної України єдина представниця у збірній від Вінниччини бігла в естафеті, але її зняли з середини дистанції, а збірну України дискваліфікували в гонці як кругову. Після гонки 34-річна спортсменка зізналася, що не змогла нормально виступити через наслідки перенесеного коронавірусу.

До речі, Валентина Камінська є уродженкою Могиліва, що у Білорусі, і до 2018 року виступала за Білорусь. Вона є учасницею Олімпійських ігор 2014, 2018 і 2022 року, триразова чемпіонка Білорусі.

Про наслідки лижниця повідомила про це у себе в Instagram.

«Любі друзі! Моя кар'єра в професійних лижних гонках раптово добігла кінця. Я з великим болем у серці пишу ці слова і досі не можу вкласти в голові, що це все і що так. Просто не вірю. Шокуюча новина про мою допінг-пробу на Олімпійських іграх – справжня катастрофа і майже кінець світу для мене. Це був постріл впритул з ядерної зброї, який мене знищив і стер з лиця землі! Звучить банально, але я ніколи навмисно не приймала б такі речовини. Це не просто заборонено, а й безглуздо з боку кожного спортсмена», - вказує спортсменка.

Вона пояснює, що, на жаль, не зможе «зібрати доказову базу, щоб поборотися за правду». Тому залишається лише пережити це випробування.

«І сподіватися, що мені не дадуть «вишки» за цей злочин, якого я не робила. Почуваюся як лиходій, який вчинив щось жахливе, але сам не зрозумів як. Усім, хто зараз поряд зі мною на цьому тяжкому життєвому етапі я дуже вдячна», - написала Камінська.

Макс Мельник

17 лютого, 2022