Вінницька міськрада виділила додаткові 15 мільйонів на «ковідні» доплати медикам і кисневу мережу у двох медзакладах

Новини Вінниці / Вінницька міськрада виділила додаткові 15 мільйонів на «ковідні» доплати медикам і кисневу мережу у двох медзакладах

Депутати Вінницької міськради 26 березня під час чергової сесії підтримали рішення щодо збільшення фінансування сфери охорони здоров'я для боротьби з коронавірусом. Зокрема додаткові 1,6 млн гривень виділено на реконструкцію системи киснезабезпечення Вінницької «районної» лікарні, майже 12,2 млн грн – на виплати у квітні муніципальних надбавок медикам, які працюють з «ковідними» хворими, а ще 1 млн грн субвенції – на забезпечення централізованої подачі кисню для обласного госпіталю ветеранів війни. Загалом додаткові видатки на галузь охорони здоров'я склали майже 15 млн грн.

Депутати Вінницької міськради 26 березня під час чергової сесії підтримали рішення щодо збільшення фінансування сфери охорони здоров'я для боротьби з коронавірусом. Зокрема додаткові 1,6 млн гривень виділено на реконструкцію системи киснезабезпечення Вінницької «районної» лікарні, майже 12,2 млн грн – на виплати у квітні муніципальних надбавок медикам, які працюють з «ковідними» хворими, а ще 1 млн грн субвенції – на забезпечення централізованої подачі кисню для обласного госпіталю ветеранів війни. Загалом додаткові видатки на галузь охорони здоров'я склали майже 15 млн грн.

Від початку пандемії COVID-19 у мерії наголосили, що забезпечення всім необхідним міських закладів, які надають медичну допомогу таким пацієнтам, залишається головним пріоритетом. Тому міська влада вже рік спрямовує кошти місцевого бюджету на підтримку медичних працівників, придбання обладнання та на забезпечення киснем. Місто також повністю дофінансовує потребу лікарень в медикаментах для лікування пацієнтів з коронавірусом та підтримує резерв засобів індивідуального захисту.

«Ми виділяємо відповідний ресурс, щоб забезпечити киснем пацієнтів. Ці роботи розпочались, коли заклад ще був на балансі Вінницького району. Зараз ця лікарня вже є комунальною власністю міста Вінниці. Ми повинні довести до логічного завершення будівництво кисневої мережі, і у нас буде забезпечено по всій лікарні 220 кисневих точок», – зазначив міський голова Сергій Моргунов.

Як зазначив мер, безпосередньо на щомісячну надбавку по заробітній платі працівникам закладів охорони здоров'я передбачаємо на цей місяць 12 млн 160 тисяч гривень. Фактично вже рік надається муніципальна надбавка, але в такому розмірі – з вересня: 15 тисяч гривень лікарю, 10 тисяч – медичній сестрі і 8 тисяч –молодшому медичному персоналу.

«Це при тому, що, на жаль, НСЗУ сьогодні має заборгованість по заробітній платі перед нашими лікарнями за лютий. І це стосується не тільки міста Вінниці, а й всієї області», – каже міський голова.

Крім того, виділено 1-мільйонну субвенцію обласному бюджету на капремонт системи забезпечення централізованої подачі кисню в приміщеннях Вінницького обласного клінічного госпіталю ветеранів війни. Саме там Вінницькою ОДА розглядається можливість розгортання додаткових ковідних ліжок, але спочатку потрібно провести кисневі магістралі.

Олеся Рудницька

26 березня, 2021