Вінницька область у числі лідерів за виробництвом «сірого» спирту

Новини Вінниці / Вінницька область у числі лідерів за виробництвом «сірого» спирту

Велика спиртова приватизація в Україні стартувала восени 2020 року, коли Фонд державного майна пустив з молотка перший спиртзавод – «Немирівський». З того часу було проведено понад 40 аукціонів, які принесли в бюджет країни понад 2 млрд грн.

Представники влади тоді наголошували, що однією з головних цілей приватизації спиртзаводів було навіть не наповнення державної скарбниці, а детінізація цього ринку, який в останні два десятиліття переважно асоціювався з кримінальними угрупованнями.

Про це повідомляється у матеріалі ЕП.

Утім, приватизація першочергової цілі не досягла. За даними Kantar Ukraine, у 2021 році частка "тіні" на ринку спирту сягала 55%. Ще страшніші цифри були озвучені на засіданні парламентського комітету з питань фінансів та податків у травні 2023 року.

Виявляється, бюджет країни, яка отримує грошову допомогу від усього світу, через існування нелегального ринку підакцизної продукції щороку втрачає 37-42 млрд грн. Найгірша ситуація – на ринку спирту.

«На ринку продовжують роботу організовані злочинні групи, кількість нелегального спирту зросла. Деяких виробників контролюють росіяни. Не розумію, чому через 30 років після проголошення незалежності та на другий рік війни ми змушені констатувати існування організованих груп», – дивувався очільник комітету Данило Гетманцев.

За підсумками того засідання податківці, поліція та ДБР отримали завдання провести перевірки і в разі виявлення порушень покарати нелегалів. Звітувати правоохоронці мали щомісяця, та невдовзі вони про це забули. З травня питання нелегального ринку підакцизної продукції майже зникло з інформаційного простору.

Фото: Юрківецький спиртзавод

Про які «організовані злочинні групи» говорив Гетманцев? Хто стоїть за найбільшою з них? Чому досі правоохоронці не покарали порушників?

Хто потрапив під приціл правоохоронців

Аналіз діяльності спиртових заводів, який здійснювала податкова до травня 2023 року та копією якого володіє ЕП, показав, що на ринку є щонайменше сім груп виробників, які випускають неврахований спирт та його продають. Саме до них з перевірками і мали навідатися правоохоронці.

Обсяг виробництва «сірого» спирту всіма сімома групами, розділеними за регіональним принципом (Харківська, Вінницька, Київська, Рівненська, Львівська, Кіровоградська та Житомирська), податківці оцінили 3 тис тонн щомісяця.

Згідно з аналізом та моніторингом діяльності спиртових заводів, які провели податківці, в Україні на 1 травня 2023 року діяло щонайменше сім груп виробників, за якими помічено випуск неврахованого спирту та його подальшу реалізацію. А саме:

  • Харківська група (компанії «Укрспецспирт», «Караван», «Артемівка»), обсяг виробництва неврахованого спирту – 1500 тонн на місяць;
  • Вінницька група (компанія «Бершадь Люкс», власниця – киянка Ірина Єлфімова, Юрковецький спиртзавод, приватизований за 34 млн грн через аукціон ТОВ «Компанія «Астеккс», власники - кияни Наталія Єфімченко та Віра Сінякова), обсяг виробництва неврахованого спирту – 500 тонн на місяць;
  • Київська група (Стадницьке МПР, компанія «Сталь Груп Енерджі»), обсяг виробництва неврахованого спирту – 500 тонн на місяць;
  • Рівненська група (Зірненський та Холмінський спиртзаводи, компанія «Захід Дистилері»), обсяг виробництва неврахованого спирту – 150 тонн на місяць;
  • Львівська група (Сторонібабське МПД, Струтинське МПД, Рава-Руський спиртзавод, компанії «Гуральня Бруницьких» та «Вест Вей»), обсяг виробництва неврахованого спирту – 150 тонн на місяць;
  • Кіровоградська група (Межиріцький вітамінний завод), обсяг виробництва неврахованого спирту – 100 тонн на місяць;
  • Житомирська група (Чуднівська філія Житомирського лікеро-горілчаного заводу), обсяг виробництва неврахованого спирту – 100 тонн на місяць.

Олег Верлан

27 жовтня, 2023