Вінницька облрада вирішила розірвати договори оренди майна УПЦ МП

Новини Вінниці / Вінницька облрада вирішила розірвати договори оренди майна УПЦ МП

Сьогодні, 28 квітня на сесії Вінницької облради депутати ухвалили рішення щодо припинення оренди землі та нерухомості релігійними організаціями УПЦ МП. Також у документі рекомендували ОВА здійснити інвентаризацію майна, яке передано Московському патріархату, а Верховній Раді вирішити питання з легітимністю підпорядкованій Росії церкві.

Нагадаємо, саме NaПарижі звернув увагу громадськості на ситуацію, коли державне та комунальне майно, іноді незаконно, перебуває у користуванні чи власності організацій УПЦ МП. Як то Браїлівський Свято-Троїцький жіночий монастир. Чудово, що депутатам не забракло духу прийняти зважене рішення, а не банально «заборонити» Московський патріархат, що легко оскаржується у суді.  

«Сьогодні ухвалено важливе рішення! Воно – про церкву, керовану з Москви», - зазначив Вячеслав Соколовий, голова Вінницької облради.

За його словами, «Московська церква має бути заборонена», але «не тільки на Вінниччині, але й на всій території країни».

«Своє слово обов’язково має сказати Верховна Рада. Саме на рівні держави мають бути врегульовані питання неможливості існування релігійних організацій, які підтримують окупанта. У московської агентури не повинно бути жодної можливості для реваншу. Для цього потрібен закон! Тож ми вдруге звернулися до парламенту та закликали народних депутатів невідкладно розглянули відповідні законопроєкти», - наголосив очільник облради.

В.Соколовий зауважив, що «протягом останніх років обласною радою із цією церквою не були подовжені попередні та не укладалися нові договори оренди будівель та землі, які є спільною власністю територіальних громад». Тому він сподівається, що «наше рішення буде прикладом для громад області».

«Адже депутати підтримали пропозицію звернутися до територіальних громад щодо розірвання договорів оренди з російською церквою», - додав він.

Новини Вінниці / Вінницька облрада вирішила розірвати договори оренди майна УПЦ МПНовини Вінниці / Вінницька облрада вирішила розірвати договори оренди майна УПЦ МП
Макс Мельник

28 квітня, 2023