Вінницька прокуратура намагається повернути старовинні будівлі Сокілецького млину, а місцеві аграрії різними схемами уникають повернення

Новини Вінниці / Вінницька прокуратура намагається повернути старовинні будівлі Сокілецького млину, а місцеві аграрії різними схемами уникають повернення

Старовинний комплекс будівель Сокілецького млину, що у Немирівському районі, завдяки рішенню сільради, частково опинився у володінні приватного підприємства, яке понад 10 років різними способами уникає варіантів повернути державі майно. За зверненням Вінницької ОДА прокуратура намагається змінити ситуацію, аби зберегти пам’ятку архітектури для України.

Нагадаємо передісторію. У 2004 році рішенням виконкому Сокілецької сільради оформлено право колективної власності за сільськогосподарським підприємством на майновий комплекс, до складу якого, як зазначають у прес-службі прокуратури Вінницької області, безпідставно включено державне майно: підпірну стіну, шлюзи-плотину, підводящий канал, робочі лотки, вимощення двору, які є частиною пам'ятки архітектури та містобудування «Сокілецький млин».

З початку на це увагу не звернули. Більш того, у 2008 році Фонд держмайна «шукав» інвестора, який відновив спалений млин у Сокільці. Об’єкт зацікавив російську компанію Heliopark, яка спеціалізується на готельному бізнесі. Для роботи на Вінниччині інвестором було створено «дочірню» компанію «Сосновий бір». Саме вона мала реалізувати амбітний проект, який передбачав побудову 4-зіркового готелю на березі Південного Бугу, створення розважальної інфраструктури та відновлення «панського млину».

Оскільки відновлення комплексу не можливо без комплексного підходу, в 2010 році Немирівським райсудом скасовано рішення Сокілецької сільради та «спірне» свідоцтво про право власності. Але державі майно не повернули. Більш того, як з’ясувалося, у 2018 році це місцеве агропідприємство передало майно, яке за законом є державним, до статутного фонду іншого приватного товариства. Далі товариство швиденько зареєструвало право приватної власності, куди «додало» історичні будівлі.

Щоб повернути все, прокуратурою Вінницької області скерувала позов до господарського суду Вінницької області, яким вимагає скасувати держреєстрацію права власності на майно та повернути його державі.

Макс Мельник

8 серпня, 2018