Вінницькі фахівці запевняють, що при ребальзамуванні тіла Пирогова вдосконалили «рецепт» московських науковців

Новини Вінниці / Вінницькі фахівці запевняють, що при ребальзамуванні тіла Пирогова вдосконалили «рецепт» московських науковців

Більше місяця тривали роботи по ребальзамації тіла Миколи Пирогова. Після завершення процесу вінницькі вчені розповіли про особливості та відмінності. На їхню фахову думку, «омолоджене» тіло, до якого з 20 квітня вже допускають туристів, виглядає навіть краще, ніж Ленін у Мавзолеї.

Більше місяця тривали роботи по ребальзамації тіла Миколи Пирогова. Після завершення процесу вінницькі вчені розповіли про особливості та відмінності. На їхню фахову думку, «омолоджене» тіло, до якого з 20 квітня вже допускають туристів, виглядає навіть краще, ніж Ленін у Мавзолеї.

На прес-конференції директор національному музеї-садибі Миколи Пирогова Петро Гунько наголосив на тому, що ребальзамація, яка тривала з 14 березня по 19 квітня, пройшла за принципом «очі бояться, а руки роблять». Тому нині стан збереження тіла Пирогова значно кращий, ніж тіла Леніна, Хо Ші Міна, Кім Ір Сена…

«Нам вдалось відбілити шкіру на обличчі, відбілити руки, відбілити все тіло», - зауважив очільник музею.

Історію, яка передувала роботам, журналісти чудово пам’ятають. Кілька років Петро Маркович бив на сполох, оскільки тіло потребувало десятої ребальзамації, московські фахівці, які останнім часом приїжджали для виконання робіт вимагали або значних коштів, або транспортування тіла до російської столиці, а процес роками не рушив з місця через політичний та військовий конфлікт.

Певним каталізатором ребальзамації у Вінниці стала заява в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Вона через Facebook запитала в українців, на що краще витрачати кошти – на ліки для дітей чи тіло Пирогова? Після того, меценати, уряд, обласна та міська влади пропонувати фінансування, а українські науковці вирішили виконати роботи самостійно та безкорисно, використовуючи залишки препаратів, які зберігаються у музеї з минулої ребальзамації у спеціально створеній для «оновлення» тіла лабораторії.

Безпосередньо ребальзамували тіло видатного хірурга доктор медичних наук, професор Вінницького медуніверситету Юрій Гумінський, його колега доцент Сергій Гордієнко та два молодих медика, які навчалися, щоб через 5-6 років повторити процедуру. Консультувалися вони лише з науковцями із Києва, Львова та Сум. За словами Ю. Гумінського, тіло помістили у ванну зі спеціальним розчином, який всмоктувався через відкриті ділянки.

Щодо розчину, то його формулу «відновили» в інституті токсикології. Але використовувалася не саме вона. Цю формулу свого часу запатентували розробники з Росії. Українські вчені запевняють, що вдосконалили винахід росіян, додавши різні інгредієнти, зокрема «антигрибковий засіб». Після завершення робіт тіло «одягли» у скафандр, щоб уповільнити випаровування вологи.   

Фахівці запевняють, що помиляються скептики, які називають Пирогова «мумією». Тіло чудово збережено. Навіть окремі органи, як зовнішні, так і внутрішні. У відмінному стані також мундир Миколи Івановича. Свого часу його пошили з австрійського сукна. Замінити довелося лише натільну білизну.