Вінницькі голубці потрапили до переліку Національної культурної спадщини

Новини Вінниці / Вінницькі голубці потрапили до переліку Національної культурної спадщини

Голубці завжди вважались мультикультурною стравою. Під різними назвами їх готують у багатьох країнах, а в Україні – в усіх регіонах. Ініціатором подання традиційної страви до Національного переліку стала Одещина… Згодом приєдналися інші області.

Як повідомляє Вінницький обласний центр народної творчості, довелось шукати компроміс.

У зв’язку з цим Вінницький обласний центр народної творчості запропонував провести флешмоб «Готуємо голубці разом». Цей заклик спонукав до розкриття всіляких секретів – маминих, бабусиних…

«Скажімо, одні використовують звичайні пелюстки капусти, інші – виноградне листя, гичку з буряка. Начинка теж може бути різна: пшоно, рис, гречка і навіть картопля. Після перегляду флешмобу всім захотілося доєднатися до популяризації голубців. Зібравши всі документи, листи згоди та ін., вирішили подати напрацювання на розгляд експертної ради», - йдеться у повідомленні закладу.

І от – Наказом МКІП №719 від 20 грудня 2023 року занести елемент «Приготування української традиційної страви «Голубці» до Національного переліку куди увійшла Вінниччина.

ОЦНТ дякує громадам за активну позицію, за співпрацю.

«Тільки разом ми зможемо зберегти народну традиційну культуру та унікальні страви національної кухні», - зазначають у центрі.

Олеся Рудницька

28 грудня, 2023