Вінницькі студенти через петицію хочуть вирішення проблеми сортування сміття в області

Новини Вінниці / Вінницькі студенти через петицію хочуть вирішення проблеми сортування сміття в області

Вінничанин Володимир Гураш 21 листопада опублікував петицію до міської ради, в якій торкнувся проблематики області загалом. Автор звернувся від імені студентів ДонНУ імені Стуса, які є учасниками проєкту з проблем сортування сміття на Вінниччині.

«Звертаємось до Вас із серйозною та палкою проблемою, пов'язаною із системою сортування сміття на Вінниччині. Незважаючи на зусилля уряду та місцевих органів влади, існуюча система сортування сміття на території області потребує негайних змін та удосконалення», - йдеться у петиції, адресованої відповідно тексту до Вінницького міського голови Сергія Моргунова.

За словами автора, «сьогодні ми стикаємося з серйозною проблемою недостатньої інфраструктури для ефективного сортування та переробки сміття, що призводить до серйозного забруднення довкілля та погіршення екологічної ситуації в регіоні». Зазначається, що «брак системи сортування не лише загрожує екології, але й впливає на здоров'я мешканців та загальний стан навколишнього середовища».

Зазначимо, що у Вінниці та ще декількох громадах запроваджено роздільних збір та сортування сміття, але загалом для області проблема залишається вкрай актуальною.

Студенти пропонують залучити інвестиції у сучасну інфраструктуру для сортування та переробки сміття на Вінниччині, впровадити ефективні програми для підвищення обізнаності громадян щодо правильного сортування сміття та його вторинної переробки, забезпечити контроль та впровадження суворих стандартів екологічного відновлення та очищення територій.

Додамо, вінницька влада шукає інвестора для будівництва та обслуговування сміттєпереробного підприємства у Людавці. Наразі немає зацікавлених компаній. Процес гальмується низкою факторів, зокрема війною.