Вінницькі зубри стали «зірками» соцмереж

Новини Вінниці / Вінницькі зубри стали «зірками» соцмереж

У соцмедійному застосунку TikTok один із користувачів опублікував відео, на якому неподалік Літину стадо зубрів переходить дорогу. Граціозні тварини моментально стали «зірками». Відео розповсюдили по мережі.

Кадри з вінницькими зубрами відзняли з салону автомобіля. Пасажири авто рахували тварин, що переходили шлях, захоплювалися їхньою красою, а потім ще помітили одного зубра, який відстав, у лісі.

У Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства відмічають, що відео настільки позитивне, що одразу ж набрало багато переглядів та поширень, ставши справжньою інформаційною перлиною просторів інтернету.

«А ми нагадуємо, що зубр європейський став візитівкою подільських лісів саме завдяки праці лісівників Вінниччини. Адже зубр - це вид, що знаходиться на межі зникнення і має природоохоронний статус. Вінниччина історично не є батьківщиною зубра, а завезли шістьох червонокнижних тварин сюди у 1979 році. Зараз їх уже 110 особин», - зазначають в управлінні.

Для порівняння - всього в українських лісах є понад три сотні цих тварин. На Вінниччині - третина червонокнижних велетнів, і це найбільша популяція зубра в Україні серед регіонів. Більше того, саме з вінницьких лісів тварин розповсюджують на Волинь, Буковину, Львівщину… Місцеві зубри мешкають виключно на території колишніх Хмільницького та Літинського районів.

Наразі зберігається тенденція до формування зубрів у 2-3 менших стада, а також окремо ходять престарілі зубри-самці. Мисливствознавці кажуть, що не варто боятися зустрічі із зубром, попри його вражаючі розміри. Але й надто близько підходити також не рекомендується. Краще спостерігайте цю красу осторонь!

Олеся Рудницька

6 лютого, 2022