Вінницький онколог Ігор Феджага розповів, як жити після втрати голосу через рак гортані

Новини Вінниці / Вінницький онколог Ігор Феджага розповів, як жити після втрати голосу через рак гортані

Рак гортані – одна із найбільш поширених злоякісних захворювань ЛОР-органів, яке забирає не лише здоров’я, нерви, але й переважно і голос. У більшості пацієнтів з раком гортані захворювання виявляється на III і IV стадіях. У таких випадках людині потрібно виконувати операцію з видалення гортані, відтак наступає втрата голосу, який вдається відновити далеко не всім.

За словами зав. відділенням пухлин голови та шиї Подільського регіонального центру онкології, кандидата медичних наук, доцента кафедри променевої діагностики, променевої терапії та онкології ВНМУ ім. М. І. Пирогова Ігоря Феджаги пацієнти довгий час не звертають уваги на свій стан, зміну голосу і не йдуть до лікарів, тому, що в нашому суспільстві, нажаль, продовжує залишатися низька онконастороженість – абсолютна більшість людей наявні в себе симптоми хвороби, які можуть зберігатися тривалий час жодним чином не пов’язує з можливим розвитком онкозахворювання.

«Досить довго пацієнти мають один-єдиний симптом – осиплість голосу. Вони не знають, що це може бути причиною злоякісного утворення гортані. Простигнув, захворів, з’їв морозиво, вірус переніс на ногах — люди знаходять, чим пояснити свої перші симптоми. Рак гортані проявляється по-різному. Залежить від місця, форми і процесу поширеності на інші органи. Але існує ряд симптомів, які мають змусити людину звернутися до сімейного лікаря і отримати електроне направлення на обстеження у лікарні онкологічного профілю. Повторюся, але насторожити людину має тривала охриплість голосу.

Якщо більше чотирьох тижнів голос охриплий, іноді можливе чергування періодів «полегшення» та «погіршення», із застосуванням різних методів самолікування, такого пацієнта обов’язково має оглянути ЛОР, а якщо у вашому регіоні його немає, потрібно просити направлення до ЛОРа в обласні лікувальні заклади від сімейного лікаря  Адже це точно не просте запалення після склянки холодної води. Та якщо призначене лікування виявиться неефективним більше, як за тиждень, необхідна повторна консультація ЛОРа, а краще ЛОРа –онколога.

Тривалий біль у горлі, особливо при ковтанні, поперхування їжею, можуть насправді говорити також про злоякісне новоутворення. А от неприємний запах з рота, виділення крові при кашлі і наявність збільшених лімфовузлів на шиї уже говорять про рак гортані на пізніх стадіях. Хоча часто пацієнти і при таких явних ознаках хвороби не завжди поспішають іти до лікаря», - зазначає Ігор Феджага.

ЛОР-онколог також наголошує, що ознаками раку гортані(чи трахеї) також можуть бути утруднене дихання, і навіть затемнені ділянки на легенях, як за ковідної-пневмонії, які виявлено під час рентгену. Адже пухлина затрудняє дихання і тому в легенях є ділянки, які не продихуються. Не потрібно відкладати візит до лікаря-онколога, якщо маєте постійний біль в горлі або у вусі, чи помітили пухлину або припухлість на шиї.

Ігор Феджага розповідає, що нерідко правильно інтерпретувати симптоми раку гортанні не можуть навіть сімейні лікарі. У своїй звичайній практиці вони зустрічаються з раком горла не так часто, крім того не  завжди досконало володіють методами огляду гортані. В середньому щороку в Україні реєструється до двох тисяч хворих із даними пухлинами. Переважна більшість це чоловіки, рак гортанні у жінок поодинокі випадки, однак все ж таки трапляється.

«На сьогодні єдиним методом, що дозволяє впевнено діагностувати раку гортані являється біопсія. Однак, перед цією процедурою хворого оглядає лікар за допомогою спеціального інструменту, що представляє собою гнучку тонку трубку з освітлювачем. ЛОР-онколог ретельно досліджує, гортань і гортаноглотку. У разі виявлення підозрілої ділянки або пухлини виконується біопсія. До методів діагностики раку гортані відноситься і комп’ютерна томографія. Завдяки їй можна визначити розміри пухлини і її поширення по лімфатичних вузлах і тканинам, навколо неї, а також і віддалені метастази», - розповів Ігор Феджага.

Лікар наголошує, головне не доводити хворобу до четвертої стадії, а при найменших підозрах-симптомів йти до фахівців, які спеціалізуються на лікуванні раку гортані. Більш пильними потрібно бути людям із групи ризику. В першу чергу - це курці. Чим більший стаж куріння, тим вищий рівень захворіти на рак гортані. Підвищує ризик появи злоякісного новоутворення і зловживання алкоголем, дефіцит вітамінів групи В і А. У групі ризику люди, у яких є контакт зі шкідливими хімічними речовинами, такими як дерев’яний пил, фарби, лаки, електрозварювальники.

«Сьогодні лікарі нашого онкоцентру володіють сучасними методами лікуванні недуги, тож вдається побороти рак і на занедбаних стадіях. Але при хірургічному лікування може виникнути необхідність в операції з видалення гортані і тоді людина втрачає здатність самостійно говорити. Тоді коли на ранніх стадіях терапія може бути лише променевою органозберігаючою і хірургічною теж із збереженням гортані, а видаленням лише пухлини і голосової зв’язки із нею», - зазначив Ігор Феджага.

Пацієнтам із раком гортані онкологи Подільського Регіонального центру онкології навчилися відновлювати голос і вони отримують шанс вільно спілкуватися.

«Важливим фактором в лікуванні раку гортанні є соціалізація пацієнтів і повернення їх в активне життя. Тому ми проводимо голосову реабілітацію  всім пацієнтам з раком гортані, яка включає комплекс заходів по відновленню голосу – фонопедичні вправи, застосування електрогортані, а також голосових протезів, який являє собою невелику трубочку з клапаном,  яку імплантують у простір, що утворюється після операції між трахеєю і стравоходом», - розповідає Ігор Феджага.

Отримати фахову консультацію у досвідченого ЛОР-онколога, пройти сучасну діагностику, а за необхідності дієве лікування можна у Подільському регіональному центрі онкології.  Записатися на прийом можна через офіційний сайт ПРЦО, або за телефоном: ☎ (0432) 65-52-71, 067-45-52-460 (Київстар), 050-01-05-805 (Vodafone).