Вінницький онколог Сергій Притуляк: Можна безкінечно дискутувати про вплив паління на розвиток пухлин, але 85% хворих на рак легень – «затяті курці». І це беззаперечний факт

Новини Вінниці / Вінницький онколог Сергій Притуляк: Можна безкінечно дискутувати про вплив паління на розвиток пухлин, але 85% хворих на рак легень – «затяті курці». І це беззаперечний факт

Мабуть кожен чув, що паління і тютюновий дим суттєво збільшують ризик розвитку онкологічних захворювань. З 1988 року Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC) та ВООЗ відносить тютюн до канцерогенів групи номер 1. Тобто, до речовин з найвищою здатністю викликати рак. Тютюнопаління вважається одним із провокаторів появи злоякісних новоутворень ротової порожнини, горла, стравоходу, нирок і сечового міхура та легень.

Мабуть кожен чув, що паління і тютюновий дим  суттєво збільшують ризик розвитку онкологічних захворювань. З 1988 року Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC) та  ВООЗ відносить  тютюн до канцерогенів групи номер 1. Тобто, до речовин з найвищою здатністю викликати рак. Тютюнопаління вважається одним із провокаторів появи злоякісних новоутворень ротової порожнини, горла, стравоходу, нирок і сечового міхура та легень. 

Медики наголошують, безпечного рівня вживання тютюну немає, проте наприклад, на сьогодні доведено причинно-наслідковий зв’язок між курінням та раком легень, який, на жаль, лідирує серед онкозахворювань у чоловіків Вінниччини. При цьому,  кидати палити, люди не поспішають, інколи навіть незалежно від стану здоров`я.

За словами зав. відділенням онкоторакальної хірургії Подільського регіонального центру онкології, к.мед.н. Сергія Притуляка - ризик виникнення злоякісної пухлини залежить від загальної кількості викурених сигарет, що можна відобразити в показнику кількості пачок в роках. 

«Затяті курці» скептично відносяться до того, що тютюнопаління впливає на виникнення пухлин. Дискутувати можна довго, однак, статистика говорить сама за себе. Адже 85 % хворих із раком легень   - це люди, які палять більше 10 років. І це беззаперечний  факт. Більше того, згідно висновків американського товариства, які підсумували всі дослідження що проводилися в цьому напрямку в світі, якщо людина має стаж курця більше 30 років і палить одну пачку цигарок в день, то ризик захворіти на рак легень становить 97%. Тому ті хто має стаж курця – 30-пачко-років, у групі ризику, тож мають задуматися про позбавлення цієї згубної звички. Окрім того,  їм обов’язково необхідно регулярно, щороку проходити профілактичні обстеження. Аби не пропустити злоякісне новоутворення і не дати йому можливості метастазувати», - каже Сергій Притуляк.

Водночас лікар зазначає, що у зоні ризику перебувають не тільки курці, але і ті, хто їх оточує.  Дим становить небезпеку для здоров’я некурців: ним дихають, він проникає в одяг та інші речі навколо любителів сигарет.

«Пасивне куріння – ризик для здоров’я. Все що видихає курець, під час паління перетворюється на різні сполуки і ними дихає людина, яка не палить і це також може призвести до раку легень. Відтак, жінки теж хворіють на рак легень. До речі, велика частина пацієнтів -  це дружини чоловіків, які палять. Звичайно серед жінок захворюваність на рак легень значно нижча, зокрема на Вінниччині  у 5  разів. Але враховуючи сучасні тенденції «моди» мабуть слід очікувати на її зростання», - каже Сергій Притуляк.

У битві з раком легень, як і в інших онкологічних захворюваннях важлива рання діагностика хвороби.  Однак більшість хворих йдуть в лікарню тільки тоді, коли болить.

«Ранній рак легень – ніяк «не показує себе», тож часто людина не має ніякої гадки, що хвора. Поява клінічних проявів означає, що злоякісне новоутворення вже у занедбаній стадії. Тому необхідно регулярно робити профілактичну рентгенографію, що дає точне зображення на спеціальній рентгенівській плівці в натуральну величину. Наголошую, намагайтесь робити рентген, а не флюорографію, під час якої робиться знімок в зменшеному вигляді і можна не побачити пухлину, яка на ранніх стадіях розвитку має розмір менше одного сантиметра. А саме на початкових етапах захворювання добре піддається лікуванню і значно підвищуються шанси на повне одужання пацієнта», - каже Сергій Притуляк.

Більше того, коли рак легень діагностовано на ранній стадії лікарі Подільського онкоцентру можуть виконати операції малоінвазивним методом без розрізу грудної клітини. А в таких випадках пацієнти швидше встають на ноги і реабілітація відбувається швидше і людина повертається до активного життя.

«Пухлину із легенів видаляємо через крихітні проколи не зачіпаючи ребра. Хірург робить два невеличкі отвори розміром 1- 2,5 см для доступу до грудної порожнини без її розкриття. Після проведення таких операцій пацієнти, як правило, відчувають менше болю і значно швидше відновлюються в порівнянні з відкритими операціями. Також великими перевагами є зниження ризику інфекції і менші крововтрати. В плані абластики такі операції навіть кращі за відкриті оперативні втручання, адже маніпулятором можна дістатися до такого місця, до якого важко дістатися пальцями», – зазначає Сергій Притуляк.

Головний лікар ПРЦО, д.мед.н. Володимир Шамрай зазначає, що через коронавірус, нестабільне транспортне сполучення  минулого року і вже в цьогоріч сотні пацієнтів не проходять вчасно обстеження.

«Ще до часів «коронавірусної пандемії» ситуація із ранньою діагностикою в країні м’яко, кажучи була складною. Однак із появою СOVID-19 вона погіршилася в рази. Консультації в онкологів люди почали відкладати до «кращих» часів. І така «консервація» діагностики вже дала негативний результат, адже кількість занедбаних випадків пухлин збільшилася. Наприклад, в 2019 році, в так званий «доковідний період», рак легень у першій стадії було діагностовано у 32,1%, а вже у 2020 році – лише у19,2% пацієнтів ПРЦО. Натомість кількість занедбаних випадків зросла з 37,6% до 48%. А за цією статистикою стоять людські життя. Тому пам’ятайте, що для раку не існує карантину і «кращих» часів, а хворобу на ранній стадії легше лікувати і головне її можна вилікувати», - зауважує Володимир Шамрай.

Керівник онкоцентру нагадує, що пацієнти мають можливість отримати ліки, які входять до Національного переліку та медпослуги і діагностичне обстеження безкоштовно. Для цього потрібно взяти направлення до онколога  у сімейного або лікуючого лікаря.

Нагадаємо, 31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням.