Вінницьким Sky Park зацікавився Dragon Capital

Новини Вінниці / Вінницьким Sky Park зацікавився Dragon Capital

Інвестиційна група Dragon Capital може придбати столичне ТОВ "Аскор Компані", яке управляє торговим центром Sky Park в Вінниці і володіє земельними ділянками під ним.

Інвестиційна група Dragon Capital може придбати столичне ТОВ "Аскор Компані", яке управляє торговим центром Sky Park в Вінниці і володіє земельними ділянками під ним.

Як зазначено в повідомленні Антимонопольного комітету України, він розглядає заявку на надання Dragon Capital Investments Limited з групи Dragon Capital дозволу на покупку понад 50% в "Аскор Компані". В інвестиційній компанії агентству "Інтерфакс-Україна" відмовилися коментувати цю інформацію АМКУ.

Нагадаємо, ТОВ "Аскор Компанії" створено в 2014 року. За даними держреєстру, основним видом діяльності підприємства є надання в оренду нерухомості. Станом на лютий 2018-го, власником товариства була кіпрська компанія "Яношика Лімітед", а бенефіціаром - Софія Аскаліду, однак на сьогоднішній день бенефіціаром кіпрської компанії вказано Луку Івану Хасліманна з Люксембургу.

Загальна площа розташованого в центрі Вінниці ТЦ "Sky Park" складає близько 30 тис. кв. м. Кілька років торговий центр був об'єктом корпоративного конфлікту, а його власник потрапив в процедуру банкрутства. Одним з його великих кредиторів був "Банк Кіпру", придбаний "Альфабанком" – донькою російського банку.

Як стверджувало профільне видання Retailers, банк на початку 2015 року одержав контроль над ТЦ. "Аскор Компані" стало управляти центром в 2015 році. Його виручка в 2016 році склала 73,5 млн грн, чистий прибуток - 23,6 млн грн. На балансі підприємства на кінець 2016 року основні засоби становили близько 195 млн грн, короткострокові кредити банків - близько 190 млн грн.

Щодо групи компаній Dragon Capital, то вона заснована в 2000 році і є однією з найбільших на інвестринку України. Працює в сфері прямих інвестицій і фінансових послуг, надає повний спектр інвестиційно-банківських і брокерських послуг для корпоративних і приватних клієнтів. Кінцевим бенефіціаром в держреєстрі зазначений громадянин Чехії, президент Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала.

Як вказує fixygen, Dragon Capital в 2018 році завершив купівлю ТРЦ Victoria Gardens у Львові, а в 2016 році - ТЦ "Піраміда" в Києві. Крім того через фонд DUPD група є міноритарним акціонером Arricano Real Estate, що управляє п'ятьма ТРЦ в Україні.

У квітні 2017-го співробітники СБУ провели обшуки в офісі Dragon Capital. Це викликало неабиякий резонанс. Як писала "Українська правда", спочатку мова йшла про те, що на вилучених трьох комп’ютерах знайдено російський софт, що дозволяє стежити за людьми.

На сторінці у Facebook Dragon Capital повідомила, що обшук пройшов без порушень і тиску. Були вилучені три комп'ютери, а не вся техніка, як повідомлялося на початку, і це ніяк не вплинуло на роботу компанії.

СБУ на своєму сайті повідомила, що «під час обшуків у цих компаніях було вилучено комп'ютерну техніку із встановленими на ній вищезгаданими шпигунськими програмами виробництва РФ, які, згідно з висновком експертів, належать до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації».

Втім компанія зробила декілька гучних заяв з цього приводу, які отримали підтримку за кордоном. Історія не мала продовження.

Олег Верлан

23 червня, 2018