Владислав Васильєв: «На Вінниччині не бояться поскаржитись на правоохоронців до ДБР»

Новини Вінниці / Владислав Васильєв: «На Вінниччині не бояться поскаржитись на правоохоронців до ДБР»

На відміну від сусідніх регіонів на Вінниччини пересічні люди частіше скаржаться на правоохоронців, відверто свідчать на кривдників «при посаді». Приміром, в Ольгополі Гайсинського району хлопець сам звернувся до ДБР і розповів про знущання поліцейського. Історія набула розголосу. Про «відмінності», розповсюдженість «лісових» справ та заволодіння коштами Калинівського арсеналу розповів в ексклюзивному NaПарижі директор Теруправління Державного бюро розслідувань у м.Хмельницькому Владислав Васильєв.

"На Вінниччині найбільше проблем ми виявляємо у лісовій сфері. Це службова недбалість співробітників Держлісгоспів, «прикриття» незаконних порубок, провертання складних схем із підробкою журналів та іншої документації"

- Пане Владиславе, Територіальне управлення поширює свою діяльність на Вінницьку, Житомирську, Рівненську, Хмельницьку, Чернівецьку області. Які з них є «найпроблемнішими»?

- Усі області, на які наше територіальне управління поширює свою діяльність, схожі за своїми проблемами. Охарактеризувати регіони можна не стільки кількістю проваджень, скільки резонансними справами, порушеними в областях.

Протягом 2021 року найбільше «гучних» справ нашим Теруправлінням було порушено в Житомирській та Хмельницькій областях, найменше - на Рівненщині. Вінницька область разом із Буковиною займає стабільну середину.

Зокрема, протягом 2021 року на Вінниччині працівниками Теруправління ДБР Хмельницького близько сотні осіб було повідомлено про підозру та практично стільки ж обвинувальних актів скеровано до суду. Серед них найбільше щодо військовослужбовців – 56 проваджень, 7 – стосовно працівників Нацполіції України, 6 – щодо співробітників Державної лісової охорони, 5 – стосовно прикордонників і 4 – щодо службових осіб органів і установ Державної кримінально-виконавчої служби України.

Також, до суду скеровано 11 справ за вчинення корупційних правопорушень, з яких 7 – за отримання чи вимагання хабаря.

Загальна сума встановлених збитків за вчиненими кримінальними правопорушеннями у 2021 році склала 30 млн. 580 тис. грн.

- У чому специфіка Вінниччини?

- На Вінниччині найбільше проблем ми виявляємо у лісовій сфері. Це службова недбалість співробітників Держлісгоспів, «прикриття» незаконних порубок, провертання складних схем із підробкою журналів та іншої документації, тощо.

У Гайсинському районі нашими працівниками була виявлена та задокументована схема протиправних рубок  на 37 млн. гривень. На території в більш ніж 14 га велися порубки без належного дотримання законодавства та оцінки впливу на довкілля. Результати експертизи встановили незаконну порубку понад 5 тис. дерев. У зв’язку із резонансністю цього провадження на рівні держави, справу передали в Головне слідче управління ДБР.

В іншому районі Вінниччини (Могилів-Подільському лісгоспі – прим. ред.) наші працівники розслідують кримінальне провадження, де збитки, за попередньою оцінкою, можуть становити 130 млн грн. Це порубка близько 15 тис. дерев. Аби «зам’яти» справу директор лісгоспу навіть запропонував нашому слідчому хабар. Він не врахував лише одного – в ДБР хабарів не беруть! Розслідування триває, а за надання неправомірної вигоди йому повідомлено про підозру.

До того ж, розслідуються справи із меншими сумами щодо майстрів лісу, лісничих, це поточна робота.

Другою особливістю регіону є значна кількість військових об’єктів. Оскільки до підслідності ДБР відносяться майже всі військові злочини - ми працюємо за цим напрямком. Ще на початку 2021 року працівники Теруправління направили до суду обвинувальні акти щодо 4 цивільних осіб, які заволоділи 19 млн гривень, що мали бути спрямовані на будівництво казарм та ремонт доріг, як уже відомо громадськості, в Калинівському арсеналі, це Хмільницький район. Тодішнє командування, у свою чергу, відповідатиме за недбалість до служби.

Наступна проблема, нажаль, притаманна не тільки Вінниччині – це хабарництво в правоохоронних органах.

 

"Інколи навіть приходять поскаржитись на хабарництво у медичній, освітній та  комунальній сферах, що не відноситься до нашої підслідності"

- Близько 9 місяців у Вінниці працюють слідчий та оперативний відділи теруправління. Наскільки у якісному плані це вплинуло на роботу структури? Можливо є приклади безпосередніх звернень людей до офісу ДБР у місті, які призвели до гучних затримань?

- Вінницька область від інших наших областей вирізняється свідомістю громадян. Люди не бояться говорити про свої проблеми. Час від часу ми досі зіштовхуємося зі стереотипами, мовляв, якщо це працівник поліції, то він уникне покарання. На Вінниччині люди пишуть, йдуть, розповідають. Ті ж самі хабарі – дуже часто це історія про те, що люди втомилися щось вирішувати за гроші.

Показовим випадком безпосередніх звернень, як Ви кажете, може бути справа, яку слідчі відпрацьовували півроку, і вже у січні повідомили про підозру правоохоронцю. У селі Ольгопіль поліцейський побив підлітка до втратити свідомості, а потім ще й незаконно затримав. Хлопець не побоявся, надав справі розголосу, розповів які жахіття з ним сталися і просив про допомогу.

На теперішній час трапляються випадки, коли люди приходять, повідомляють про злочини, особливо про хабарі. Інколи навіть приходять поскаржитись на хабарництво у медичній, освітній та  комунальній сферах, що не відноситься до нашої підслідності. Законодавець чітко визначив наші повноваження, тому ми скеровуємо подібні звернення за належністю. 

- У вінничан власний рейтинг корумпованості. Приміром, вони вважають, що багато справ у суді вирішується за гроші. Робота ДБР це підтверджує? До речі, щодо затриманої у січні 2022-го на хабарі у $2000 заступниці керівника апарату. Хіба з її боку це не шахрайство?

- Статистика свідчить, що справи намагаються, як по-народному кажуть, «злити» чи «зам’яти» на етапі розслідування – приховати певні епізоди формально простіше, ніж спростовувати факти в процесі судового розгляду. Зверну увагу, якщо говорити про корупційні злочини серед суддів – це поза межами підслідності ДБР та відноситься до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Ми здійснюємо досудові розслідування за будь-якими іншими фактами, які вчиняють судді – ДТП, хуліганство. Але хабарництво у лавах Феміди – це до НАБУ.

Згадана Вами справа – це не шахрайство. Щоб виконати обіцянку, керівниця, яка на той час виконувала обов’язки керівника апарату суду, викрала матеріали адмінпровадження. Наголошу, затримання не було – їй повідомили про підозру. Коштів вона не дочекалася. Нашими оперативними співробітниками був викритий факт вимагання.

Пригадую справу, в якій адвокату інкримінували шахрайство. Він підбурював заявника через нього віддати 15 000 доларів США для судді Вінницького міського суду. Проте, вказані факти не знайшли підтвердження. Справу передали до розслідування поліції. Тобто, посередником він бути зовсім не збирався, просто взяв кошти і мав вести справу далі, сподіваючись на удачу.

- Також наприкінці 2010-их вінничани масово нарікали на роботу МСЕК. Тепер не скаржаться? Чи проводяться розробки відомств, які за опитуваннями лідирують, на думку громадськості, у схильності до хабарництва? 

- Злочини вчинені співробітниками Медико-санітарних експертних комісій не належать до нашої підслідності, адже це медична сфера. До нас надходять звернення різного роду щодо їх діяльності, які ми скеровуємо за належністю. Якби вони діяли, наприклад, спільно із правоохоронцями, тоді це належало б до нашої підслідності.

Нагадаю, ДБР розслідує саме кримінальні правопорушення, які вчиняють вищі посадові особи, працівники правоохоронних органів, а також військові злочини.

"В 2022 році активно будемо долати незаконні прояви в місцях виконання покарань"

- Чи аналізувалися напрацювання силових відомств у Вінницькій області до появи ДБР і які напрямки їх роботи отримали продовження та розвиток вже нині?

- До появи ДБР функції розслідування подібного роду проваджень виконували працівники прокуратури. Світова правнича практика визначає, що прокуратура має виключно здійснювати процесуальне керівництво – слідкувати за тим, які дії слідчий вчиняє в межах кримінального провадження, а потім здійснювати кваліфіковане представництво сторони обвинувачення у суді. Тому і було створене ДБР, як  незалежний правоохоронний орган.

Після внесення відповідних змін до законодавства та проведення конкурсів, в системі ДБР і в нашому Теруправління зокрема з березня почали свою роботу оперативні співробітники. Тепер ми повною мірою забезпечуємо виявлення злочину та його розслідування до моменту скерування до суду.

Під час перехідного періоду всі провадження, що належали до підслідності ДБР, були передані нам та розслідування продовжували здійснювати наші слідчі. Відверто, серед цього масиву даних було складно розслідувати давні справи, коли докази збиралися не нами, коли треба перевіряти зроблену роботу. Але за 3 роки таких справ залишились одиниці, переважно працюємо з викриттям нових злочинів.

- Можливо окреслите пріоритетні напрямки у роботі в регіоні, плани на майбутнє? 

На Вінниччині продовжуватиметься активна робота у лісовій галузі. Ця сфера залишається болючою для області і ми маємо надію, що системне викриття чиновників різних рангів, від майстра лісу до директорів лісгоспів викорінить незаконну порубку лісу як явище.

Не припиняємо роботу з виявлення правопорушень у військовій сфері та серед працівників поліції. Я маю на увазі корупцію, посадові зловживання. Це гідні професії – захищати країну від зовнішнього та внутрішнього ворога. Очищення лав від недоброчесних представників допомагає робити правоохоронну систему кращою.

В 2022 році активно будемо долати незаконні прояви в місцях виконання покарань. Минулого року виявляли продаж наркотиків ув’язненим, робота триває.

Звертаюся до мешканців міста Вінниці та області – не мовчіть про беззаконня! Головна мета нашої роботи – зробити державу і наш регіон кращим. Кожен громадянин має бути впевненим у  справедливості!