Виклики для бізнесу під час війни: для чого бізнесу комунікації і чим допомагає маркетингова&PR агенція BANADA?

Новини Вінниці / Виклики для бізнесу під час війни: для чого бізнесу комунікації і чим допомагає маркетингова&PR агенція BANADA?

Комунікації бізнесу вимагають точних розрахунків. Такої думки притримується директорка нової маркетингу&PR агенції BANADA Софія Копач. Вона розповідає про створення компанії під час воєнного стану, переваги та недоліки роботи у цифровому вимірі та ділиться кейсом як створити особистий імідж?

- Софіє, агенція маркетингу&PR BANADA - нова на ринку. Як створювали? Працюєте лише на локальний ринок Вінниці чи по всій Україні?

 - Так, BANADA – це новий та маловідомий бренд. Проте, люди, які працюють у нашій команді, є відомими у професійних колах та мають 5–15 років досвіду. Наймолодша я  - працюю у PR лише 4 роки.

Та на мої плечі випало завдання зібрати команду та організовувати роботу. Ми активно працювали ще до війни, мали декілька бізнесових та політпроєктів. Все планували відкритись як агенція, адже портфель проєктів повний та і знань вистачає на нові починання.  Більше 3-х місяців лише узгоджували назву BANADA, потім почали створювати власний сайт. Проте, увірвалась повномасштабна війна. Всі проєкти стали на паузу, а наші колеги-кияни взагалі потрапили під активні обстріли. Вивезли родини та повернулись у ЗСУ. 

BANADA – це люди із різних міст, проте зі спільними творчими поглядами та впевненою ідеєю незалежності. Тому частина наших пішли в ЗСУ, вінничани – стали волонтерами. І по сьогоднішній день активно допомагаємо нашим захисникам. Із початком війни втратили всіх клієнтів, тому зрозуміли, що потрібно робити повний ребрендинг.

Запустили в роботу сайт. Так до нас звернулись перші клієнти із Вінниці, Львову та Івано- Франківську. Основний офіс знаходиться у Вінниці, але коли проєкт потребує досконалого вивчення та роботи на локації, ми підписуємо договір про роботу на виїзд, формуємо команду, беремо всю необхідну техніку та вирушаємо в дорогу. Зазвичай клієнт оплачує трансфер, проживання та робочі години. Ми завжди йдемо на зустріч, адже розуміємо, як важко зараз знайти потрібних спеціалістів із PR, комунікацій та маркетингу у цілому.

- Більшість клієнтів Ви обслуговуєте онлайн? Які труднощі виникають під час роботи?

- Так, ще коронапандемія «загнала» всіх в екрани ґаджетів. Але, хочу відмітити, у цьому є і «плюси». Перехід у цифровий вимір підготував населення до війни. І тепер можна працювати з будь-якої точки світу. Головне, мати час та хороший інтернет. Адже робочі зустрічі проводимо на онлайн конференціях, рекламні кампанії налаштовуємо через Google Adds та інструменти Meta, дослідження для маркетингових стратегій також  проводимо через ряд програм, які потребують «швидкості».  

Стосовно PR-кампаній, то більше часу виділяємо на тестування аудиторії та налаштування зв’язків через комунікації. А зараз, як ми добре знаємо, немає відоміших ЗМІ, аніж соціальні мережі. Звісно, жартую, але блогери іноді можуть так сформувати імідж, що жодне медіа потім не «підправить».

Найбільші труднощі агенції BANADA  - це труднощі всіх, хто працює у цифровому, діджитал форматах. Це показати клієнту результат роботи. Адже комунікаційники, маркетологи та PR-ники роблять роботу, результат якої потрібно відчути. Його неможливо спробувати або ж пощупати, іноді навіть побачити складно. Тут потрібно відчувати. Тому, я рекомендую всім, коли берете замовлення від клієнта, добре переконайтесь, чи він сам знає чого хоче і зрозуміти яким він бачить результат співпраці.

- А чи важливі бізнесу послуги комунікаційників? Адже деякі підприємці впевнені, що будь-хто «за копійки» зможе створити потрібний імідж у соцмережах…

- Що ж, скажу відверто, що з початку війни, я не зустрічала бізнесменів, які б сказали, що у них все працює класно і їх все влаштовує. 24-те лютого змінило всіх, сотні підприємств взагалі закрились, бо просто не «витягували» штати і податки. А ті, хто залишились, на 60% змінили свою аудиторію – збільшилась кількість ВПО або змінили локацію. Зараз важко, і бізнес хоче, щоб його почули.

В першу чергу замовляють комунікаційні стратегії зі своїми аудиторіями та владою для того, щоб вивести баланс. Так сказати, спілкуватись на одній мові з клієнтами та тими, хто дає можливість працювати. Для цього потрібно систематично заповнювати інформаційне поле новинами про даний бізнес. Та ще й робити це правильно – фокусувати увагу читачів/глядачів на головному.

У такий самий спосіб потрібно вести соціальні мережі. Чітко ділити їх по рубриках, розуміти завдання кожної створеної публікації чи історії. Бо, коли соціальні мережі наповнюються хаотично, це більше схоже на вінегрет. Я про салат, якщо що…

За допомогою комунікаційних інструментів будується імідж бренду - коли декілька інструментів вимальовують чіткий образ персонажу або бізнесу.

- Як бізнесу створити власний імідж самостійно? Це реально?

- Звісно. Скажу навіть більше, у Вінниці багато публічних людей займаються своїм іміджем самостійно. І в них це справді круто виходить. Адже головне у цій справі – систематичність та регулярний підхід для створення інформаційних приводів про себе.  

Щоб створити собі імідж, потрібно чітко розуміти чим ти хочеш займатись у подальшому і для чого тобі це. Тоді вже і можна починати. Тематичні пости у соціальних мережах, яскраві фото та побільше згадок у ЗМІ. Щоб закріпити за собою не просто аудиторію, а і впізнаваність серед населення. Залишаю лінк для тих, хто хоче, але незнає як самостійно зробити собі бренд. Тут все детально розписано.

Олеся Рудницька

26 серпня, 2022