Визнаний винним у хабарництві вінничанин став адвокатом, ще не залишивши посаду у прокуратурі

Новини Вінниці / Визнаний винним у хабарництві вінничанин став адвокатом, ще не залишивши посаду у прокуратурі

Доволі відомому у певних колах вінничанину вдалось одночасно бути підозрюваним у гучній справі про хабарництво, залишатися в органах прокуратури і стати адвокатом. Саме адвокатом. Із свідоцтвом, виданим Радою адвокатів Вінницької області.

Доволі відомому у юридичних колах вінничанину вдалось одночасно бути підозрюваним у гучній справі про хабарництво, залишатися на службі в органах прокуратури та стати адвокатом. Саме адвокатом. Із свідоцтвом, виданим Радою адвокатів Вінницької області.

Для тих, хто вже забув деталі однієї з найбільш гучних справ 2018 року, розкажемо все з початку… Отже, у 2018 році NaПарижі писав про те, що силовики за заявою фермера з Корделівки Калинівського району розпочали кримінальне провадження по факту отримання хабара тодішнім заступником прокурора області Олександром Попеском у схемі із двома посередниками.

«Історія» розпочалася на початку березня 2018-го. Голова ФГ «Корделівка» Віктор Чуйко звернувся до невідомого, який займався купівлею автомобілів під замовлення, з проханням придбати для нього в США автомобіль марки Mitsubishi Outlander. В ході декількох зустрічей Чуйко розповів невідомому (пізніше його залучили в якості посередника), що слідчим відділом Калинівського відділу поліції ГУ Нацполіції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом самовільного зайняття земельної ділянки його господарством. Посередник сказав фермеру, що він безпосередньо контактує з застпрокурора області Попеском, який може йому допомогти із закриттям справи.

За інформацією НАБУ, Чуйко погодився на допомогу. Після цього наприкінці березня невідомий посередник зустрівся з Попеском біля його будинку і розповів про справу ФГ «Корделівка», а також його домовленості з фермером. Тоді ж заступник прокурора погодився долучитися до закриття провадження за винагороду в розмірі 5 тисяч доларів. При цьому зазначені гроші необхідно було передати через адвоката, замаскувавши її під винагороду за нібито надану правову допомогу юриста в цій справі.

Коли посередник розповів усі деталі Чуйку, то суму збільшив до 6 тисяч доларів. Як виявилося, тисячу планувалося розділити між посередником-адвокатом і невідомим.

На початку квітня вказаний адвокат повідомив голові ФГ, що першу частину "винагороди" необхідно передати вже за кілька днів, а решту грошей - пізніше. Чуйко виконав умови, в «Макдональдсі» він віддав адвокату перший транш (1500 доларів). Залишок у $4500 фермер передав через 4 дні. У той же день адвокат-посередник передав заступнику прокурора Попеску обумовлені 5 тисяч доларів.

В результаті обшуку 11 квітня детективи НАБУ тоді виявили 5 тисяч доларів, з яких 3100 були частиною неправомірної вигоди. Тобто міченими.

Про підозру О. Попеску оголосили 12 квітня, а пізніше на запит 20minut у прокуратурі Вінницької області повідомили, що «Олександр Попеско не працює в органах прокуратури з 24 травня. «Наказом Генерального прокурора України від 21.05.2018 №65к його звільнено з займаної посади та органів прокуратури з 24.05.2018 за власним бажанням».

Додамо, що Вінницький міськсуд оголосив вирок колишньому заступнику прокурора області Олександру Попеску та людям, які проходили по справі про хабар, як адвокат і посередник. Екс-посадовцю призначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 25,5 тисяч гривень.

Як зазначається на сторінці Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Facebook, за вироком, який винесено 4 грудня, «затверджено угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченими». Штраф є максимальною сумою. Її має сплатити кожний з обвинувачених.

Тепер наведемо іншу інформацію. О. Попеско отримав адвокатське свідоцтво 16 травня 2018 року. Тобто ще перебуваючи працівником прокуратури, хоча й відстороненим на час розслідування. Фактично лише через 5 днів вже адвокат подав заяву про звільнення з органів прокуратури, і ще через три був підписаний наказ.