Як «Паросток» допомагає дітям з інвалідністю з родин вимушених переселенців

Новини Вінниці / Як «Паросток» допомагає дітям з інвалідністю з родин вимушених переселенців

Протягом 2022-2023 року, Вінницька міська територіальна громада прийняла більше 45 тисяч внутрішньо переміщених осіб, серед яких майже 12 тисяч – діти. За оцінками спеціалістів інклюзивно-ресурсних центрів м. Вінниці, загалом в громаді перебуває біля 750 дітей з інвалідністю з числа ВПО, які потребують допомоги. Незважаючи на те, що різні організації та установи намагаються допомагати дітям, організовуючи заняття з підготовки до школи та майстер-класи, часто це не вирішує проблему впливу психотравмуючих подій на дитячу психіку, зокрема, воєнних дій, фізичного та психологічного насилля.

Наявність симптомів посттравматичного стресу заважає дітям та їх батькам повноцінно інтегруватись у життя громади. Проблему посилює те, що в громаді зачиняються реабілітаційні заклади, які мали надавати психологічну підтримку дітям з інвалідністю. Тому ці діти, не отримуючи належного рівня підтримки, порівняно з дорослими ВПО, перебувають в нерівних умовах.

Волонтерами «Гуманітарного хабу для ВПО з інвалідністю Вінницької міської територіальної громади» реалізується проєкт «Програми підтримки дітей ВПО з інвалідністю у Вінницькій міській територіальній громаді». Програма поєднує цикл групових занять з дітьми під керівництвом досвідченого соціального педагога-тренера; індивідуальні консультації з питань подолання страху, виходу зі стресу, пошуку ресурсів, відновлення психоемоційного стану; арт- терапевтичний майстер-клас з бісероплетіння. Цільова аудиторія проєкту – 20 дітей з інвалідністю з числа ВПО та їх батьки.

Протягом липня 2023 року на базі «Гуманітарного хабу для ВПО з інвалідністю Вінницької громади» (м. Вінниця, вулиця Замостянська 51) проведено 6 занять циклу  авторської програми «Діти та війна. Навчання технік зцілення» від Вікторії Явдощак – соціального педагога вищої категорії. Також проведено 4 заняття з серії арт-терапевтичних майстер-класів «Бісероплетіння» з метою зняття емоційної напруги через дрібну моторику. Надано 20 індивідуальних психологічних консультації для батьків дітей з числа ВПО щодо проблем подолання страху, виходу зі стресу, пошуку ресурсів, відновлення психоемоційного стану. Заходи проєкту розраховані до кінця серпня 2023року.

Проєкт «Програми підтримки дітей ВПО з інвалідністю у Вінницькій міській територіальній громаді» є важливим кроком у забезпеченні необхідної підтримки дітям з інвалідністю  з числа ВПО, але необхідно подальше розширення ініціатив і співпраця з різними організаціями для повноцінної інтеграції цієї категорії населення до життя у громаді. Тому ГО «Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді «Паросток» запрошує усіх небайдужих долучитись до ініціатив «Гуманітарного хабу для ВПО з інвалідністю Вінницької міської територіальної громади».

Заходи були підготовлені в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» Інституту економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en ). Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заходах, є особистою позицією авторів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

admin

2 серпня, 2023