Як уберегтись від шахраїв, орендуючи житло. Поради вінницького адвоката з нерухомості Олександра Малика

Новини Вінниці / Як уберегтись від шахраїв, орендуючи житло. Поради вінницького адвоката з нерухомості Олександра Малика

Через російсько-українську війну мільйони людей опинились далеко від рідних домівок. Вимушено переїжджаючи до нового міста, переселенці підшукують житло. Також з такою ж проблемою стикаються молоді сім’ї, люди, які за тими чи іншими причинами мають жити окремо. На жаль, іноді при пошуках оренди не завжди доводиться контактувати лише з порядними людьми. Як не потрапити на шахраїв, як звести до мінімуму ризики?..

«Шахрайство під час оренди житла – явище поширене, і від нього ніхто не застрахований. Як не потрапити на гачок шахраїв, зберегти свої кошти та на що звернути увагу, підписуючи договір оренди? Існують певні правила, якими не варто нехтувати», пояснює адвокат з нерухомості Олександр Малик (https://www.malyk.com.ua/). 

Перш за все, слід нагадати про популярні схеми обману. Умовно першою можна назвати «бронювання». Ви телефонуєте за оголошенням, і «орендар» каже про великий попит, тому пропонує забронювати та внести передоплату. Після переказу коштів шахрай не виходить на зв'язок.

Як каже адвокат з нерухомості, ця ж «схема» працює, коли вам пропонують орендувати житло на довгий термін і заплатити на рік вперед. Він радить за жодних обставин не переказуйте гроші невідомим особам.

Інша «схема» більш зухвала. Ви домовились оглянути житло, але раптом телефонує орендодавець і каже, що не може приїхати, але просить перерахувати на картку гроші. Потім він зникне. Знову ж таки не варто вірити у «біди» незнайомців навіть з приємним голосом.

«Іноді аферисти в оголошеннях пропонують занадто дешеву ціну для житла. Це вас теж має занепокоїти. Зазвичай, за такою схемою працюють шахраї», - пояснює О.Малик.

Також шахраї полюбляють пропонувати укласти угоду оренди з людьми, які не є власниками житла.

«А справжні власники можуть і не здогадуватися, що їхнє житло хтось здає в оренду», - зазначає адвокат з нерухомості, - Варто завжди перевіряти інформацію про власника помешкання. Попросіть переглянути документи на житло: свідоцтво про право власності, технічний паспорт БТІ, квитанції про оплату комунальних послуг тощо. Також попросіть подивитися фото власника в паспорті чи в посвідченні водія. Якщо перед вами буде шахрай, то він відмовиться це робити».

Також в Україні є «інформаційні агентства». Це не ріелтори, а так звані консультанти. Вони розміщують оголошення з вигідними пропозиціями оренди житла й пропонують свої послуги щодо об’єктів нерухомості. Клієнтам пропонується укласти договір, сплатити кошти, а натомість надають перелік адрес з можливими варіантами оренди. Не факт, що варіанти актуальні. Потім складно довести, що ввели в оману.

«Звісно, перерахувати всі шахрайські схеми неможливо. До того ж аферисти можуть вигадувати й нові. Тому будьте пильні й завжди перевіряйте всі підозри», - попереджає юрист.

Звісно, у більшості випадків, орендуючи житло, слід проконсультуватись у фахівця в питаннях нерухомості. Юридична допомога не буде зайвою, адже застрахує від ризиків потрапити на аферистів.

Також Олександр Малик радить при пошуках житла в інтернеті, уважно переглянути фото помешкання.

«Особливо вас мають насторожити надто ідеальні фото, або фото різного розміру, або розбіжності на двох фото однієї й тієї ж кімнати тощо. Перевірити справжність фото ви можете, натиснувши правою кнопкою миші на світлину й вибрати «Знайти в Google». Якщо ви знайдете ці ж фото в оголошеннях з інших міст чи навіть країн, то це фейк», - пояснює юрист.

За його словами, часто на сайтах оголошень шахраї постійно створюють нові облікові записи, тому що попередні потрапляють у «чорний список». Варто звернути увагу на дату створення облікового запису й дату публікації оголошення, прочитайте відгуки.

«Вимагайте якомога більше деталей від власника оголошення про помешкання: просіть вказати точну адресу, попросіть надіслати у месенджер свіжі фото квартири чи будинку, запитайте, чи є поруч магазин, аптека, зупинка громадського транспорту, дитячий майданчик. Якщо перед вами шахрай, то він має себе скомпрометувати», - каже Олександр Малик.

Якщо під час пошуків оренди людина стала жертвою аферистів, то знову ж таки краще звернутись до фахівців.

«Часто шахраї відчувають свою безкарність, тому що сподіваються на вашу необізнаність. Проте достатньо натякнути на адвоката й пригрозити судовою тяганиною, і конфлікт можна вирішити. Також рекомендую звернутися із заявою про злочин у поліцію. Довести факт шахрайства доволі не просто, але повідомити про це правоохоронні органи потрібно, адже їхнє завдання запобігати таким злочинам», - пояснює адвокат з нерухомості.

У поліції запевняють, що розслідування справ щодо шахрайств є доволі складним, втім при залученні юриста, поширенні інформації у ЗМІ та соцмережах можна розголосом суттєво дошкуляти шахраям, аби змусити їх шукати «компроміс».                                                    

Маєте питання щодо оренди нерухомості?

Адвокат у Вінниці Олександр Малик

Записуйтеся на консультацію за номером: +38 (096) 109 76 08, +38 (050) 105-33-11

або пишіть на [email protected]

Олеся Рудницька

10 квітня, 2022