Як вінничан обурило ставлення очільниці МОЗу Супрун до Пирогова

Новини Вінниці / Як вінничан обурило ставлення очільниці МОЗу Супрун до Пирогова

За кілька годин після публікації Уляною Супрун у Facebook посту, у якому вона начебто запитує в українців, що краще: виділити 199 тисяч гривень на ребальзамування тіла Миколи Пирогова чи ліки для хворих на гострий лейкоз, в. о. міністра «відчула» енергетику вінничан.

За кілька годин після публікації Уляною Супрун у Facebook посту, у якому вона начебто запитує в українців, що краще: виділити 199 тисяч гривень на ребальзамування тіла Миколи Пирогова чи ліки для хворих на гострий лейкоз, в. о. міністра «відчула» енергетику вінничан. 

У деяких коментарях люди відверто вказували на «маніпуляції» й на те, що ця сума не є критичною для міністерства. Але більш предметно чиновниці відповідали саме вінничани.

Так, відомий журналіст і блогер Юрій Пархомчук зазначив, що «найперша асоціація з Вінницею (за останньою соціологією)...не фонтан. Пирогов. Його музей та усипальниця. І тому подібні отжиги міністерки - плювок в лице як вінничанам, так і лікарській спільноті. Ці 200 тис. ми самі можемо зібрати».

Вінницький історик Олександр Федоришен навіть пояснив, чому «за» ребальзамацію. «І справа не у туристичному потенціалі Вінниці чи регіону. Перш за все, це науковий експеримент, який триває вже 137 років», - зазначив Сашко.

Журналістка Олеся Шуткевич нагадала У. Супрун, що «в масштабах держави 200 тисяч - це крапля»… А місцевий журналіст Антон Булгаков засумнівався у тому, що справа у лікуванні хворих, та вказав, що ще слід чекати заяви Інституту нацпам’яті про «щупальце руського міру» в особі Пирогова.

Можна лише додати, що у Росії давно намагалися заполучити тіло Пирогова. Демагогія щодо виділення коштів лише спонукає російських політиків до публічного осуду та чергового нагадування, що в Україні не вміють та не хочуть зберегти надбання. Інша справа, що у нас немає фахівців для проведення робіт по ребальзамуванню. Треба шукати. 

Олег ВЕРЛАН