Як виглядали зниклі будинки-«родзинки» сто років тому? У місті реалізували проєкт «Вінниця – РЕ:конструкція минулого»

Новини Вінниці / Як виглядали зниклі будинки-«родзинки» сто років тому? У місті реалізували проєкт «Вінниця – РЕ:конструкція минулого»

Вінницький замок, оборонні споруди Мурів, фрагмент Миколаївського проспекту, будівля «Народного дому» та Вознесенський храм на Замості… Перлини Вінниці, які безслідно зникли. Втім, тепер ці п’ять об’єктів можна побачити практично там, де вони були розташовані.

У рамках Концепції інтегрованого розвитку Вінниці 2030 визначено ряд комплексних заходів для співпраці та підтримки громадянського суспільства. Одним із таких заходів є конкурс соціально-культурних проєктів для вінницьких громадських об’єднань, який проходить з 2012 року. На втілення проєктів-переможців міська рада виділяє фінансову підтримку.

Представники ГО «Креативний простір» розробили проєкт «Вінниця – РЕ:конструкція минулого», який став одним з переможців конкурсу. Мета проєкту - створення візуалізації втрачених архітектурних та оборонних пам’яток міста.

Наразі відтворено п’ять об’єктів. Це Вінницький замок на Замковій горі, оборонні споруди історико-архітектурного комплексу «Вінницькі Мури», фрагмент лінії забудови Миколаївського проспекту (вул. Соборна), будівля «Народного Дому» (пл. Героїв Чорнобиля) та Вознесенський храм на Замості (пл. Перемоги). Ці об’єкти тепер можна побачити на інформаційних стендах поряд з місцями, де вони колись були розташовані.

На думку авторів ідеї, невіддільними компонентами міського розвитку є інтерес до культурної спадщини та історичного минулого Вінниці, у тому числі відображених в архітектурі. Тому проєкт спрямований на дослідження історичного та сучасного ландшафтів місцевого середовища.

Новини Вінниці / Як виглядали зниклі будинки-«родзинки» сто років тому? У місті реалізували проєкт «Вінниця – РЕ:конструкція минулого»Новини Вінниці / Як виглядали зниклі будинки-«родзинки» сто років тому? У місті реалізували проєкт «Вінниця – РЕ:конструкція минулого»Новини Вінниці / Як виглядали зниклі будинки-«родзинки» сто років тому? У місті реалізували проєкт «Вінниця – РЕ:конструкція минулого»
Олеся Рудницька

21 лютого, 2022