Як зміняться ціни на гречку та цукор до кінця року? Прогноз Мінагрополітики

Новини Вінниці / Як зміняться ціни на гречку та цукор до кінця року? Прогноз Мінагрополітики

Гречка, яка з початку року подорожчала вдвічі, має подешевшати в жовтні. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький переконаний, що підстав для зростання цін на цукор до кінця року немає.

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Висоцький повідомив, що навесні аграрії відреагували на дефіцит гречки й засіяли в 1,5 рази більше площі порівняно з минулим роком.

«Наразі збір гречки тільки розпочався, обмолочено 8% площ, зібрано майже 12,6 тис. тонн. Загалом, очікується зібрати 140 тис. тонн. При тому, що внутрішнє споживання становить 100-110 тис. тонн. Відповідно, Україна повністю забезпечить себе гречкою, ще й сформує резерв. Тому вже в жовтні, коли крупа буде оброблена й поступить до споживача, очікуємо зниження ціни», - сказав він.

Нагадаємо, у минулі роки українські аграрії не дуже полюбляли сіяти гречку, віддаючи переваги іншим культурам. Тому щорічний дефіцит власного продукту сягав приблизно 30% і покривався він імпортом крупи з Казахстану та РФ. Відсутність ввезення гречки спричинили зростання цін у 2022 році.

Ціни на цукор

Висоцький заявив, що ціни на цукор суттєво не зміняться. За його словами, цього року, незважаючи на всі складнощі через війну, аграрії посіяли 180 тис. га цукрового буряка.

«Це дозволяє виготовити близько 1 млн 100 тис. тонн цукру, що повністю покриває його внутрішнє річне споживання. Крім того, за рахунок високого урожаю минулого року, сформовані запаси. Тому дефіциту цукру в Україні точно не буде. Чинників для зростання цін, як мінімум до кінця року, немає», - вважає заступник міністра.

На відміну від гречки українські цукровари завжди забезпечували попит, а частину продукції навіть імпортували. Лише штучний ажіотаж міг спричинити здорожчання.

Зауважимо, за даними Держстату, середня ціна гречки в Україні в липні 2022 року становила 93 гривні, що у два рази більше, ніж у грудні минулого року (48 гривень). Цукор подорожчав з 27,5 гривень до 32 гривень, що типово перед новим врожаєм.

Олеся Рудницька

8 вересня, 2022