Які автівки найчастіше викрадають

Новини Вінниці / Які автівки найчастіше викрадають

За відомостями сервісу з роботи з відкритими даними Опендатабот, за перше півріччя 2021-го зафіксували 1475 випадків викрадення авто. Найбільшу популярність у зловмисників має продукція бренду Toyota, яка посідає три перші рядки рейтингу.

Про це повідомляє портал Finance. Нинішнього року в Україні різко скоротилася кількість автомобільних крадіжок. Із початку року викрадено 1475 машин, що є рекордно низьким показником за останні 5 років.

Аналітики пов'язують це з посиленням відповідальності за цей тип злочину. Нагадаємо, що восени 2020 року в Україні набув чинності закон №3301, відповідно до якого викрадачів очікує більш суворе покарання. Якщо раніше особа, яка вчиняла викрадення автомобіля вперше, мала змогу заплатити штраф або відбутися умовним покаранням, то у новій редакції закону цю норму виключили.

Тепер за крадіжку авто злочинця очікує не штраф, а позбавлення волі строком від 3 до 5 років. Якщо ж незаконні дії були скоєні у складі злочинної групи та із застосуванням насильства – від 8 до 12 років із конфіскацією майна. Ступінь тяжкості злочину визначатиметься за повною вартістю автомобіля, а не заподіяної шкоди. Наприклад, за крадіжку машини вартістю від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів каратимуть також позбавленням волі строком від 5 до 8 років.

Проте автовикрадачі продовжують свою злочинну діяльність. За результатами першого півріччя 2021 року у лідери за кількістю викрадених машин вийшов Харків, а ось українська столиця опустилася з першого відразу на четверте місце. Вінниці далеко до верхівки рейтингу.

ТОП-10 найкращих марок авто в Україні:

  1. Toyota
  2. Lexus
  3. Hyundai
  4. Kia
  5. Mazda
  6. Honda
  7. BMW
  8. Land Rover
  9. Porsche
  10. Audi

ТОП-10 моделей автомобілів, що найчастіше викрадають в Україні:

  1. Toyota Land Cruiser
  2. Toyota Camry
  3. Toyota RAV4
  4. Lexus LX
  5. Hyundai Tucson
  6. Kia Optima
  7. Kia Rio
  8. Range Rover
  9. Audi Q7
  10. Volkswagen Tiguan

Як уберегти улюблене авто від викрадення?

Не залишайте автомобіль без нагляду, особливо з ключами у замку запалювання. Ідеальним рішенням є автомобільна стоянка, що охороняється. Крім того, не варто обмежуватись штатною сигналізацією. Бажано скористатися послугами однієї з надійних компаній, що займаються встановленням сигналізації, тим більше, що сучасні технології захисту зробили крок далеко вперед.

Олеся Рудницька

18 грудня, 2021