Які нові назви вулиць хочуть бачити вінничани? Завершується онлайн-голосування і починаються питання до організаторів

Новини Вінниці / Які нові назви вулиць хочуть бачити вінничани? Завершується онлайн-голосування і починаються питання до організаторів

У Вінниці сьогодні, 9 вересня, завершується онлайн-голосування за нові назви міських топонімів, по суті, вулиць, через деколонізацію. Містяни могли віддати свій голос за таку назву, яку вважали більш доречною. І цим фактично перекреслювались постійні спори. Хоча… Справа у тому, що для перейменування містянам запропонували на вибір нові назви, які вже використовуються у Вінниці. То невже тепер буде дві вулиці з однаковими назвами?

Війна підштовхнула позбавитися російсько-імперського минулого через перейменування вулиць. Час вибору спливає о 23:59.

Нагадаємо, цього разу вінничани обирають назви для 38 топонімів. Щоб віддати голос за вподобаний варіант, необхідно авторизуватись на платформі E-Dem за посиланням (розділ «Консультації з громадськістю»).

Площа Гагаріна – знакове місце. Вінничанам пропонувалось дві назви – Каліча чи Паркова. Перший варіант підтримало 46,5% (147 голосів), другий – 54,2% (168).

Визначення нової назви вулиці Пушкіна викликало чи не найбільший резонанс серед містян. Середмістя… Так от, 31,55 (142 голоси) віддано за «Григорія Сковороди», 22,2% (100) за «Французьку».

Для «Гліба Успенського» пропонувалось два варіанти. Переважна більшість містян (85,2%, 202 голоси) підтримала ідею перейменування у «Євгена Коновальця».

Вулицю Короленка перейменують на Михайла Малишенка (65,3% і 145). Для вулиці Льва Толстого вінничани віддали перевагу перейменуванню у Леонтовича (40,1% і 112) і Садки (28,3% і 79).

Головну артерію Сабарова – вулицю Черняхівського, а також численні однойменні провулки та проїзди – за вибором містян можуть перейменувати на «Уличів» (44,3% і 78).

Щодо вибору нової назви вулиці і трьом провулкам Ширшова на Замості найбільше голосів вінничани віддали за назву Варшавська (54,8% і 121). Вулицю Писарєва на Слов’янці можуть перейменувати на Олександра Бурбело (51,6% і 260), а Шмідта на Замості – у Казимира Малевича (58,9% і 169).

Втім, слід нагадати, що деякі із запропонованих варіантів, і, як показала практика, вони знайшли підтримку при голосуванні, не коректні. Приміром, у Вінниці давно існує вулиця Сковороди – у мікрорайоні Куба, як і Леонтовича – на Старому місті. Якщо містяни обрали таку назву для перейменування, то невже з’явиться «дублікат»?..

Ознайомитись з повним переліком результатів голосування можна за посиланням.   

Ігор Заіковатий

9 вересня, 2022