Яскравий приклад «робочої» децентралізації на Вінниччині: близько 62 млн гривень завдяки інвесторам залучили до Ладижинської громади

Новини Вінниці / Яскравий приклад «робочої» децентралізації на Вінниччині: близько 62 млн гривень завдяки інвесторам залучили до Ладижинської громади

На Вінниччині керівникам однієї з новостворених громад вдалось залучити двох великих інвесторів, які мають на меті створити нові робочі місця для жителів громади та наповнять її бюджет. Так, Ладижинська ОТГ, що була створена наприкінці минулого року залучила до співпраці ТОВ «Енерго Імпульс Україна» та ТОВ «Агропромисловий комплекс Насташка», та інвестиції, які складають близько 62 мільйони гривень.

Поки на Вінниччині лише працюють над збільшенням кількості ОТГ, у сусідній Черкаській області керівникам однієї з новостворених громад вдалось залучити двох великих інвесторів, які мають на меті створити нові робочі місця для жителів громади та наповнять її бюджет. Так, Ладижинська ОТГ, що була створена наприкінці минулого року навколо села Ладижинка Уманського району, залучила до співпраці ТОВ «Енерго Імпульс Україна» та ТОВ «Агропромисловий комплекс Насташка», та інвестиції, які складають близько 62 мільйони гривень.

Як повідомили на сайті Вінницької ОДА, керівництво товариства ТОВ «Енерго Імпульс Україна» планує на території Колодистенської сільської ради провести будівництво трьох сонячних електростанцій, створивши 42 робочих місця для мешканців громади уже до кінця цього року. Підприємство за власний кошт облаштує ринок у селі Колодисте, встановить огорожу, а також змонтує тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності.

За словами голови Ладижинської ОТГ Сергія Цоколенка, загальна площа, виділена під дане будівництво складає понад 77 га, термін реалізації проекту – 2019-2010 роки. Загальна вартість вкладених інвестицій – понад 30 млн грн.

Як зазначає радник з питань регіонального розвитку Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Григорій Перерва:

«Одним із найбільш ефективних джерел залучення громадами коштів є встановлення сонячних панелей на території ОТГ. Окрім прямих платежів до бюджету (прибутковий податок з громадян, які працюють на підприємстві, і податок на землю), реальна можливість отримати і додаткову допомогу у вигляді разових внесків та платежів інвесторів. Не говорячи про інші позитивні моменти: нові створені робочі місця, замовлення на послуги у місцевих виробників, покращення інвестиційного іміджу ОТГ».

Радник з питань місцевих фінансів Черкаського ЦРМС Микола Гулько констатує:  «Власні доходи у бюджеті Ладижинської ОТГ затверджені на 2019 рік в сумі 34,2 млн грн, однак із них 7,1 млн. грн, або 20,8 % складає акциз із палива, який з 2020 року повністю буде зараховуватися до Державного бюджету. Тому потрібно уже сьогодні шукати компенсатори втрати значного ресурсу в громади. І дії Ладижинської громади щодо пошуку інвесторів для забезпечення добробуту ОТГ є дуже потрібними і на часі. Адже місцеве населення забезпечується роботою, до місцевого бюджету будуть сплачуватися податки (ПДФО, земельний податок, пайова участь, тощо)».  

Зазначимо, безпоседньо у Ладижинці проживає 2,2 тис. мешканців, населення громади - понад 8 тисяч.