Язик Медведчука та захисники «Азовсталі»: Кремль окреслив позицію щодо обміну

Новини Вінниці / Язик Медведчука та захисники «Азовсталі»: Кремль окреслив позицію щодо обміну

Кум Путіна та колишній політик Віктор Медведчук, який є фігурантом справи по держзраді, заговорив. Більшість з того, що він каже стосується п’ятого президента Петра Порошенка, якого у команді Володимира Зеленського вважають основним конкурентом на наступних президентських виборах. У Києві «красномовність» Медведчука пояснюють перемовинами щодо його обміну на захисників «Азовсталі». Проте у Кремлі вже відповіли відмовою.

У заяві прессекретаря президента РФ Володимира Путіна Дмитра Пєскова йдеться про те, що немає пістав цивільну особу з громадянством України обмінювати на бійців з Маріуполя.

«Ми вже говорили, що Медведчук є громадянином України, і він не є військовим. У випадку осіб, які здалися в полон на «Азовсталі», там йдеться про військових та членів націоналістичних формувань, тому це зовсім різні категорії осіб, і тут навряд чи можна говорити про якісь обміни», - сказав він журналістам.

Пєсков висловлює думку Кремля. Інші спікери дистанційовані. Тому кажуть те, що вказують в оточенні. І не найближчому. Тому ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін вирішив висловити «власну думку», за якою українських бійців «судитиме міжнародний трибунал». І це каже представник терористичної організації чи визнаного лише РФ утворення.

«Полонені з «Азовсталі» утримуються на території «ДНР». Міжнародний трибунал планується також організувати на території «республіки», - зазначив він.

Повне безглуздя. Кого у Донецьк запросять? Невизнану Південну Осетію? Чи може «кишенькову» Ерітрею з Африки…

У відомстві Лаврова намагаються «грати» власну «сюїту». Заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко допускає можливість обміну захисників «Азовсталі». За його словами, процедурі передуватимуть переговори з Україною. Але не МЗС РФ вирішує.

Нагадаємо, 16 травня після наказу командування зберегти життя бійців захисники «Азовсталі» почали виходити з території заводу. Окупаційні війська доставили їх в непідконтрольні населені пункти на Донеччині, фактично, вони здалися в полон. Про це кажуть у Росії. На сьогодні у Києві опрацьовується можливість звільнити їх в рамках обміну полоненими.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що від результатів багатьох процесів, у тому числі й від обміну захисників «Азовсталі» залежить, чи вестимуться з Росією переговори про мирну угоду.

Українські бійці на «Азовсталі» утримували позиції близько 80 днів і до останнього не здавали Маріуполь. Потім закінчились боєприпаси та їжа. Завдяки бійцям вдалося стримати російський наступ на багатьох напрямках.

«Одкровення» Медведчука вже розцінюють як внутрішньополітичні процеси. Адже кум Путіна каже переважно про Порошенка. Радник голови Міністерства внутрішніх справ Віктор Андрусів пояснює говіркість заарештованого політика іншим.

«Сьогодні Медведчук повідомив нам те, що ми і так знали з його плівок. І про трубу, яку Порошенко вважав компенсацією за втрачений бізнес в Криму, і про схеми на вугіллі, коли вся країна гуділа про «Роттердам+». Насправді, зараз ведуться активні переговори про обмін Медведчука на наших героїв «Азовсталі». Тому він вирішив внести ясність в цю ганебну історію про те, як Порошенко заробляв на війні», - впевнений він.

Олег Верлан

23 травня, 2022