«Є план №1, буде план №2… Ми працюємо над ними». Міністр оборони Андрій Загороднюк у Вінниці розповів про «формулу Штайнмаєра» і опинився під перехресним вогнем волонтерів, переселенців та атовців (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / «Є план №1, буде план №2… Ми працюємо над ними». Міністр оборони Андрій Загороднюк у Вінниці розповів про «формулу Штайнмаєра» і опинився під перехресним вогнем волонтерів, переселенців та атовців (ФОТО, ВІДЕО)

Вінниця 9 жовтня стала одним з міст, де місцевому активу намагалися донести політику влади щодо узгодження «формули Штайнмаєра» та відведення військ на Донбасі. Міністру оборони Андрію Загороднюку дісталося… Після «офіційної частини» вінничани його «роздерли» не стільки запитаннями, як аргументованими зауваженням про хибність шляху домовленостей з Росією. «Абсолютно!» - періодично погоджувався очільник Міноборони.

Вінниця 9 жовтня стала одним з міст, де місцевому активу намагалися донести політику влади щодо узгодження «формули Штайнмаєра» та відведення військ на Донбасі. Міністру оборони Андрію Загороднюку дісталося… Після «офіційної частини» вінничани його «роздерли» не стільки запитаннями, як аргументованими зауваженням про хибність шляху домовленостей з Росією. «Абсолютно!» - періодично погоджувався очільник Міноборони.

Модератором зустрічі з міністром у КЗ «Плеяда» виступив голова Вінницької ОДА Владислав Скальський, який зазначив, що узгодження питань у Мінську є невід’ємною частиною для зустрічі у нормандському форматі, а сам він виступає за збереження життя людей та переконаний, що Україна шукає шлях до миру.

Виступ міністра можна назвати компіляцією роз’яснень інших політиків, які пояснювали, що саме означає «формула Штайнмаєра». Також він запевнив, що у Золотому люди не проти відведення військ, адже вважають, що тоді «з’явиться економічне життя».

«Ми маємо забезпечити їх безпеку. Там працює СБУ і поліція, на десять мешканців – один правоохоронець. Якщо домовленості щодо дзеркального розведення військ будуть порушені тою стороною, ЗСУ повернуться протягом години», - зазначив міністр.

За його словами, ситуація там відрізняється від того, як її подають ЗМІ і особливо соцмережі. І будь-які подальші сценарії не передбачають здачу українських інтересів.

Керівник місцевого осередку «Нацкорпусу» Ігор Княжанський («Душман»), який керував підрозділом у Маріуполі, заявив міністру, що під час виступу той кілька разів збрехав.

«Ви казали про обговорення зі суспільством, але формула приймалася без обговорень. Ви передбачаєте людські втрати при поверненні на сьогоднішні позиції? Бо їх займуть сепаратисти, і треба буде повертати силою», - зазначив атовець.      

Його виступ кілька разів супроводжувався оплесками як «нацкорпусівців», так і тих, хто не поділяє його політичні погляди. На «додаток» Княжанський закликав усіх приєднатися до акції «Ні капітуляції!».

«У нас немає питань – у нас є ультиматум. Уходити зі своєї території «позорно». Чому ми повинні слухати тих, хто на нас плює, хто зрадив Україну?», - сказав «кіборг» Леонід Гуменний, натякаючи на сепаратистів.

Шалений тиск дався взнаки. Міністр звернувся до зали із запитанням: «Яку ви бачити альтернативу?». З десяток голосів відповіли: «Залишитися на сьогоднішніх позиціях», «Якщо не знаєте що робити – подавайте у відставку».

«Тема» відставки кілька разів піднімалася із зали. Натомість А. Завгороднюк заявив, що у випадку, якщо не спрацює «цей» план із «розведенням», тобто бойовики не залишать позиції, то є план №2, є план №3», уточнивши, що «над ними працюють» і «скоро їх опублікують»...

Емоційних виступів міністру довелося почути більше десятка. Волонтерка Юлія Вотчер поділилася враженням, що «опинилася наче у церкві, де священик проповідує вірянам».

«Нещирість, непрофесійність влади привели до великого розшарування суспільства. Шарпанини… Коли люди почали ділитися на невеликі групки та ворогувати між собою», - підсумувала вона.      

Волонтерка Людмила Бобровська навіть без мікрофону постійно намагалася пояснити те, що саме чує від людей, які живуть поруч з лінією фронту.

«25 родинам я особисто пообіцяла, що вивезу їхніх дітей звідти, і привезу їх до вас», - заявила жінка, звертаючись до представників влади.

Більш того, очільнику міністерства навіть надали можливість через телефонний зв'язок почути думку людей, що мешкають у прифронтовій зоні. Вони застерігали від відступу військових…

І що ж міністр? Склалося враження, що він розумів свою «місію» - терпіти, і лише періодично погоджувався з вінничанами словом «абсолютно», яке мабуть звучало не менше 30 разів. Під тиском «звинувачень» міністр пообіцяв піти у відставку, якщо прийняті рішення будуть не в інтересах України.

Чи досяг він мети, завітавши до Вінниці? Сумнівно. Не він керував діалогом, а волонтери, атовці, які звинувачували очільника відомства у тому, що у Станиці-Луганській відійшли лише ЗСУ, а бойовики вважають себе переможцями. Міністру Завгороднюку пояснили, що «ми розмовляємо на різних мовах». З цим він погодився. «Абсолютно»…