З квітня в уряді хочуть підвищити вартість електроенергії

Новини Вінниці / З квітня в уряді хочуть підвищити вартість електроенергії

Вінничанам слід морально підготовитися до того, що вже з 1 квітня вартість електроенергії можуть підвищити. У Кабінеті міністрів розробляють кілька варіантів перегляду тарифів.

Вінничанам слід морально підготовитися до того, що вже з 1 квітня вартість електроенергії можуть підвищити. У Кабінеті міністрів розробляють кілька варіантів перегляду тарифів.

Як пише «Обозреватель», реальна вартість кВт-год електроенергії (з урахуванням витрат на генерацію і транспортування) становить понад 3 грн. Українці ж навіть після скасування пільгового тарифу платять всього лише 1,68 грн. Як розповідають співрозмовники видання в уряді, ще кілька тижнів тому чиновники розглядали можливість збільшити тариф для всіх, хто витрачає більше 300 кВт-год електроенергії на місяць.

Для них кожна наступна кіловат-година коштувала б більше 3 грн. Однак зараз від такої ідеї відмовляються. Після розрахунків виявилося, що таке нововведення зачепить левову частку сімей. Натомість пропонують залишити діючу ціну на перші 500-1000 кВт-год (остаточне рішення не ухвалили).

Логіка такого нововведення – ті, хто живе у великих будинках, у кого багато техніки і хто багато витрачає, повинні платити більше. А ті українці, які економлять і живуть в квартирах, нововведення на собі не відчують.

Наприклад, якщо щомісяця ви витрачаєте 600 кВт-год електроенергії, за чинним тарифом потрібно заплатити 1008 грн. А за новими правилами (за умови введення підвищеного тарифу після 500 кВт-год) – вже більше 1140 грн.

Нагадаємо, 28 грудня 2020 року Постановою Кабінету Міністрів України №1325 було затверджено фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів. Відтак, з 1 січня до 31 березня 2021 року тариф становить 1,68 грн з ПДВ незалежно від обсягу споживання. Тоді наголошували що з тарифами, які  застосовуватимуться після цього періоду, визначаться окремо.

Додамо, до 31 грудня 2020 року діяв пільговий тариф 0,90 грн/кВт-год. на електроенергію при споживанні до 100 кВт-год. на місяць, а вартість спожитої електроенергії понад 100 кВт-год. на місяць становила 1,68 грн/кВт-год., то відтепер пільговий тариф відмінений і встановлена фіксована ціна –  1,68 грн з ПДВ незалежно від обсягу споживання.

Олеся Рудницька

22 лютого, 2021