За рік у Вінниці значно здорожчали квартири на вторинному ринку. За приростом ціни місто стало лідером в Україні

Новини Вінниці / За рік у Вінниці значно здорожчали квартири на вторинному ринку. За приростом ціни місто стало лідером в Україні

Середня ціна двокімнатної квартири на вторинному ринку Вінниці нині сягає 59,9 тис. грн/м2. Це п’ятий результат в Україні. За рівнім приросту вартості протягом 2023 року Вінниця у лідерах.

Інтерес до купівлі квартир в Україні сягає 70-80% від довоєнного рівня. На думку фахівців з нерухомості, повільно, але він відновлюється. Оскільки первинний ринок у 2022-му майже зупинився, зросла вартість житла на вторинному. Особливо така тенденція відчутна у Вінниці. Вторинне житло у місті суттєво здорожчало.

Наводимо аналіз ситуації на вітчизняному ринку нерухомості за підсумками 2023 року від агентства ЛУН.

Загальні втрати України від воєнної агресії вже становлять більш як 150 мільярдів доларів, понад третина з котрих – житловий фонд. Зокрема, це формує хвилю вимушених переселенців. У частини з них є кошти та можливість оселитися у більш безпечних місцях.

На первинці забудовники відкривають відділи продажів, але будують відчутно менш активно, порівнюючи з довоєнними темпами. До того ж на собівартість будівництва впливає здорожчання будівельних матеріалів та складнощі з пошуком робочої сили через те, що значна частина чоловіків будівельних професій або виїхала з області будівництва, або захищає Україну зі зброєю в руках.

За 2023 рік середні ціни на ринку первинної нерухомості у Вінницькій області навіть знизились на 3% (31 100 грн/м2). Натомість у більшості «тилових» регіонів спостерігають зростання. Але… До війни ціна на первинку у Вінниці та околицях була «перегріта», інакше кажучи, вища ніж у сусідів. Приміром, нині у Хмельницькому при 22%-му зростанні ціни середня вартість складає 24 300 грн/м2, а у Житомирі – 27 тисяч.

Дорожче вінницьких середні розцінки у Києві (47,3 тис. при -2% за рік), Ужгороді (40 тис. при 1% за рік), Дніпрі (39,2 тис. при -2%), Львові (35,8 тис. при -2% за рік), Чернівцях (34,1 тис. при +1% за рік), Одесі (33 тис. при -6%), Кропивницькому (31,5 тис. при +26%).

Пізніше NaПарижі детально проаналізує вартість квартир у новобудовах у Вінниці та передмістях.

Кількість виставлених на продаж житлових комплексів на первинці напряму повʼязана з віддаленістю від фронту. Так найбезпечніші західні регіони мають 80-90 і більше відсотків відкритих відділів продажу відносно рівня до вторгнення.

Вторинний ринок у віддалених від зони бойових дій районах, переважно демонструє зростання. Особливо там, де мало будується. Відмічається зростання цін на вторинному ринку навіть у валюті. Приміром однокімнатні квартири у Львові зросли у ціні на 12%, а івано-франківські здорожчали аж на 18% у валюті. Хоча Київ втратив 3%.

Серед двокімнатних: Вінниця виросла на +18%, Івано-Франківськ — на 17%. Львів показав +9%, а Київ скоригувався на –1%.

Трикімнатні в столиці подешевшали аж на 6%, у Вінниці та Івано-Франківську виросли на +13%. Львів здорожчав на 8% у валюті.

В абсолютних числах серед найбільш популярного варіанту серед українців, – 1-кімнатних квартир, найбільше втратила столиця, де в середньому квартири здешевшали на 2000 доларів, а найбільше набрав Львів — +6400 доларів, Івано-Франківськ — +4700 доларів. Чернігів — +4000 доларів обігнав навіть Ужгород +3200 доларів.

Хоча Київ та Львів традиційно займають позиції найдорожчих міст для купівлі житла, але з початком повномасштабної війни до них приєднався й Ужгород, де на купівлю квартири треба збирати трохи більше 9 років повних середніх місцевих зарплат.

У Вінниці ціні не настільки захмарні, але через невеликий обсяг новобудов тенденції до зростання цін на вторинці, ймовірно, зберігатимуться.  

Олег Верлан

17 грудня, 2023