За рівнем оргзлочинності Україна посідає 34-е місце у світі

Новини Вінниці / За рівнем оргзлочинності Україна посідає 34-е місце у світі

Україна посіла 34 позицію в рейтингу Глобального індексу організованої злочинності. Експерти оцінили її як країну з високим рівнем злочинності та низькою спроможністю влади їй протистояти.

Про це йдеться у звіті Global Initiative against Transnational Organized Crime за 2021 рік. Вказується, що автори рейтингу оцінювали країни за трьома критеріями:

  • масштаб і вплив кримінальних ринків;
  • структура і вплив чотирьох типів злочинності (мафії, злочинних мереж, кримінальних структур, що проникли в державні органи, та іноземних кримінальних структур);
  • стійкість країн до організованої злочинності.

За кожним критерієм країна могла отримати оцінку за шкалою від 1 до 10, де 1 – найкращий варіант розвитку подій (низька злочинність, висока готовність влади протистояти кримінальним колам).

Україна набрала в середньому 6,18 бали і посіла 34 місце між Сербією (6,21) і Непалом (6,16). До речі, Туреччина на 12-му місці (6,89), а Росія на 32-му з 6,24 балами.

Автори звіту віднесли Україну до групи країн з високим рівнем організованої злочинності та слабким опором влади, низько оцінивши здатність держави «відкрито, прозоро та ефективно» боротися з криміналом. З європейських країн трохи краща ніж у нас ситуація у Чорногорії (45 місці та 6 балів), Боснії та Герцеговині (49-е і 5,89), Італії (53 і 5,81) й Іспанії (55 і 5,78).

Перше місце в рейтингу посіла Демократична республіка Конго з 7,75 бали. На другому і третьому місці Колумбія (7,66) і М'янма (7,59). Також до першої десятки кримінальних країн потрапили Мексика, Нігерія, Іран, Афганістан, Ірак, ЦАР і Гондурас.

Білорусь, яка посіла 83 позицію, потрапила в групу країн з низькою злочинністю і низькою спроможністю влади їй протистояти. А Польща опинилася на 143 місці в групі з низькою злочинністю і високим рівнем боротьби з нею.

На думку експертів, найкраща ситуація – в тихоокеанській державі Тувалу, яка посіла останню 193 позицію в рейтингу.

Якщо згадувати світові рейтинги, то слід зазначити, що 2021 року Україна обійшла Італію, Грузію, Румунію і Чорногорію в глобальному рейтингу фінансової грамотності, складеному USAID. У попередньому рейтингу від 2018 року Україна, разом з Польщею, посідали останнє місце в рейтингу. Далі, у світовому рейтингу цифрової якості життя за 2021 рік Україна піднялася відразу на 18 позицій – до 47-го місця серед 110 країн.

Олег Верлан

9 жовтня, 2021