«За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атаки

Новини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атаки

Околиці Харкова впевнено утримують українські захисники. Навколо колони спаленої артилерією техніки російських окупантів. Позаду – рідне місто, яке захисники України бажають зберегти вільним від жахіть окупації за будь-яку ціну.

Важкі бетонні блоки, сталеві їжаки, обвітрені обличчя оборонців блокпоста. Все навколо посічене уламками. У кризі, яка вкриває полотно дороги, намертво вмерзли гільзи від стрілецької зброї.

На узбіччі лежать трофеї: цинки з ВОГами, залишки екіпірування противника та одягу зі штампами, які видають приналежність до військової частини. Постійно доносяться вже звичні звуки артилерійської дуелі.

Але ця «звичність» – оманлива. «Прилетіти» може будь-якої миті, тому військовослужбовці велику увагу приділяють фортифікації.

Для ворога цей блокпост – бажана ціль. Він прив’язаний до важливого перехрестя, яке, наразі, замість ключа до міста перетворилося у насичену різноманітним озброєнням фортецю. Спроби окупантів пройти її «на швидку руку» закінчуються втратами та відступом.

- До цього дня чотири-п’ять тому був бій з танком. Вилетіло три танки та одна БРДМ. Просто по дорозі. Ми накрили їх «тридцяткою». Заклинили башту першому танку. Два пішло направо, другого ми підбили.

Але він все-таки пішов. Кумулятивна броня спрацювала. І почав горіти. І піхота висипалась з БРДМ. Почала відстрілюватись. Ми їм теж насипали з кулемета. І з АГС.

Ще намагались два МТЛБ до нас прорватися. Ми їх підбили. А далі вже їх наші «розвалили», – розповідає «Невгас».

Він також додав, що на його позиціях є потужне озброєння для знищення броньованої техніки:

– У нас є оператор ПТРК Javelin, і він готовий працювати, щойно з’явиться потрібна ціль».

На даному напрямку спільно діють різні підрозділи Збройних сил України та Нацгвардії. Переважно, це – резервісти, які отримали бойовий досвід у районі проведення АТО / ООС.

- Я вже тут п’ятий день. 24-го лютого прийшов до Київського військкомату у Харкові. Належу до резерву першої черги. Я до того служив у Нацгвардії, у «Ягуарі» у 2015-2016 роках. У Харкові проживаю четвертий рік. Сам з Охтирки. Теж по мобілізації сюди потрапив», – поділився військовослужбовець НГУ «Зак»

- У мене за спиною Харків. Я – звичайний солдат, гранатометник, БТРщик, десантник. Впевнено тримаємо ворога. Ми його відкинули по всіх напрямках від міста. Ждемо контрнаступу наших військ, щоб просунутись вперед. Тут ми виконуємо оборонну функцію.

Також ми контролюємо рух цивільних авто через ці дороги, – розповів резервіст «Конан».

Він гордо носить «піксель», у якому пройшов чи не всіма дорогами війни у складі ЗСУ. Тепер він має чимало справжніх бойових побратимів з НГУ, і досить швидко адаптувався до виконання специфічних правоохоронних задач.

– За цей час були затримання людей із забороненими вантажами та корегувальників. Останні були із самого початку підозрілі: не мали документів, розповідали плутані історії, про те, хто й куди йде. Ми тут – харків’яни: добре знаємо місцевість. А ці люди почали розповідати якусь маячню про те, як ходить транспорт, де живуть, і що там, взагалі, знаходиться. Вони видали себе. А у їхніх телефонах потім знайшли інформацію, яка допомагає ворогу – додає «Конан».

Як зазначають у Відділі інформації та комунікації Національної гвардії України, оборонці Харкова також звертаються до цивільних громадян з проханням не використовувати відеореєстратори на блокпостах, не користуватися при їхньому перетині мобільними телефонами, і обов’язково мати при собі документи.

Водночас українські захисники зізнаються, що, навіть, посеред чистого поля, вони, все одно, добре відчувають розуміння людьми, а також підтримку земляків-харків’ян та всієї України.

Новини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атакиНовини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атакиНовини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атакиНовини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атакиНовини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атакиНовини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атакиНовини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атакиНовини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атакиНовини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атакиНовини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атакиНовини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атакиНовини Вінниці /  «За спиною рідне місто!» Оборонці Харкова відбивають ворожі атаки
admin

14 березня, 2022