За тиждень контрнаступу на півдні України ЗСУ вийшли на другу лінію оборони росіян та знищити майже чверть БТГ

Новини Вінниці / За тиждень контрнаступу на півдні України ЗСУ вийшли на другу лінію оборони росіян та знищити майже чверть БТГ

З 29 серпня почався контрнаступ ЗСУ на півдні України - на правому березі Дніпра – у межах частково окупованих Херсонської та Миколаївської областей. Тож можна підвести певні підсумки першого тижня.

Спочатку зазначимо, що американські та британські військові аналітики у своїх прогнозах чітко вказали, що навіть за умови певних успіхів контрнаступ триватиме до 6 тижнів. Тож не слід очікувати блискавичних успіхів. Більш того, тактику ЗСУ на Заході називають «жаб’ячими кроками», тобто масованим знищенням складів та баз супротивника та зайняттям місць з мінімальними втратами серед військових. Хоча, звісно, треба розуміти, що будь-який наступ передбачає значно більші втрати, ніж під час оборонних дій.  

Отже, наразі можна казати про те, що українські захисники зайняли позиції крайньої лінії оборони окупантів, а саме звільнили селища Високопілля, Архангельське та село Ольгине на півночі Херсонщини, а також просунулись у кількох напрямках на заході регіону.

У соцмережах, опираючись на офіційні дані, підрахували, що втрати рашистів у живій силі (санітарними та безповоротними) склали 4204 орка (3003+1201 за формулою 1 до 2,5). Додаємо ще 358 підтверджених одиниць знищеної техніки.

Це відповідає шістьом повнокомплектним БТГр. Тобто, ЗСУ «виносять» майже по 1 БТГр за день.

Але справа в тому, що БТГри у них вже давно не мали повного комплекту. Про недокомплект повідомляли навіть російські блогери, приміром Гіркін (Стрєлков). Групи укомплектовані максимум на 80%, а іноді лише на половину. Тому більш реалістично виглядає знищення до 8 БТГр

Далі. До 29 серпня на правому березі Дніпра ворог сконцентрував близько 32 БТГр  За цей час, на правий берег було доставлено до 1-ї БТГр та ще додатково боєкомплект та техніку. Відповідно, зараз може залишатися до 25-ти БТГр

Не слід бути експертом, телевізійним полковником чи блогером, що зрозуміти, якщо окупанти терміново не вирішать питання з логістикою, то приблизно за півтора-два місяці «жест доброї волі» за таких темпів «демілітаризації» буде робити вже нікому. А в умовах щоденної «бавовни» на складах з боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів - то це може бути й швидше.

Зважаючи на «підготовчі роботи» перед контрнаступом, можна не сподіватися, що у Генштабі дотримуватимуться вірної тактики щодо зменшення потенціалу загарбників нічними та денними «бавовнятками» по ключовим «точкам», понтонам, мостам, які ще ледь дихають.

Вірогідність того, що орки вирішать проблеми з логістикою під вогневим контролем Дніпра та Інгульця з боку ЗСУ, налагодять 2-3 стабільних переправи - вкрай низька. Так, пропагандисти можуть у цьому запевнювати, навіть зняти ролік з Єнісею, де розказуватимуть про «переправу через Дніпро». Хто на що навчався…

Олег Верлан

5 вересня, 2022