Задля рейтингів та в догоду Путіну: в ОП готують підозру Порошенку

Новини Вінниці / Задля рейтингів та в догоду Путіну: в ОП готують підозру Порошенку

П’ятому президентові Петру Порошенку незабаром можуть повідомити про підозру у справі щодо постачання вугілля з ОРДЛО в роки його перебування на посаді очільника держави. Рішення готується в Офісі Президента Зеленського. Про це із посиланням на власні джерела повідомив колишній заступник генпрокурора Віктор Трепак.

«За моєю інформацією, найближчим часом колишньому Президенту України Петру Порошенку може бути пред’явлена нова підозра у справі, яка пов’язана з торгівлею вугіллям з окупованої росіянами території України у період його президенства», – зауважив Трепак.

Екс-генпрокурор Юрій Луценко, в свою чергу, зазначив, що основна причина тиску на п’ятого президента та лідера партії «Європейська Солідарність» полягає у планах Володимира Зеленського зустрітися із Путіним віч-на-віч, про що він заявляв під час звернення до Верховної Ради. Для того, щоб така зустріч відбулась, переконаний Луценко, ОП має виконати низку забаганок Кремля, зокрема – арешт українських політиків, яких Володимир Путін вважає своїми особистими ворогами.

«В них є умова Путіна. Прямі переговори, на які так хоче поїхати  Зеленський, почнуться, коли будуть арештовані головні вороги Путіна. І там є чорний список. Перший – Порошенко, другий – Турчинов, третій – Яценюк і так далі. Там усе це стоїть. Він іде по чорному списку Путіна, бо інакше його не приймають туди, куди він так хоче», – заявив Юрій Луценко в етері «5 каналу».

Разом з тим, як переконані в «ЄС», в Офісі Президента очікують, що тиск на Петра Порошенка, як на головного опозиційного політика та основного конкурента Зеленського, допоможе врятувати власні рейтинги.  

«Підготовлений Офісом Генерального прокурора проєкт такої підозри наразі вивчається в Офісі президента. Вирішується, наскільки доцільною є реалізація такої підозри саме зараз і як це вплине на електоральні настрої суспільства. Очевидно, що цей хід влади інформаційно переб’є болючі для неї теми суспільного обговорення», – зазначив Віктор Трепак.

Зауважимо, що результати останніх соціологічних досліджень, проведених КМІС, SOCIS та Центром Разумкова незалежно один від одного, можна назвати невтішними для Володимира Зеленського та партії «Слуга народу». Так, президентські рейтинги Зеленського та Порошенка майже зрівнялись, водночас чинний президент очолив антирейтинг українських політиків, а «ЄС» очолила «парламентський» рейтинг, вперше з 2019 року залишивши партію «Слуга народу» на другому місці. Хоча розрив і мінімальний…

Стрімке падіння рейтингів влади різні експерти пов’язують із низкою останніх невдач та скандалів навколо гаранта та його команди. Експерти стверджують, що виборців відвернули від Зеленського та «слуг» енергетична криза, падіння економічних показників, публікація інформації про офшори Зеленського, вихід неоднозначного розслідування Bellingcat щодо спецоперації із затримання «вагнерівців», скандал із використання Єрмаком  і Зеленським гелікоптерів ДСНС у приватних цілях.

Не додав популярності президентові і нещодавній прес-марафон, що відзначився нервовим тоном очільника держави по відношенню до представників преси та його дивною заявою про «заколот», який нібито готується проти нього.

До слова, у «Європейській Солідарності» ще у жовтні відкинули причетність Петра Порошенка до закупівлі вугілля з окупованих територій. У «ЄС» вважають підозру, яку готують в ОП, «димовою завісою» для прикриття власних злочинів та спробою «пов’язати» Порошенка із Медведчуком, таким чином завдаючи удару по лідеру державницьких сил, в якому вбачають основного опонента. Тобто, роздмухування зараз «теми» є виключно політично вмотивованим та не ставить на меті з’ясування всіх обставин та пошук винних. 

Олег Верлан

7 грудня, 2021