Загадкова інсталяція Плексус у центрі Вінниці має започаткувати новий напрямок у медіа арті

Новини Вінниці / Загадкова інсталяція Плексус у центрі Вінниці має започаткувати новий напрямок у медіа арті

У рамках фестивалю сучасного мистецтва AIR Fest Vinnytsia сьогодні, 25 жовтня, відбулась презентація інсталяції Плексус. Її встановили у центрі міста – на майдані Незалежності ще вранці, а от розкрили інтригу лише після того, як містяни почали цікавитися дивною конструкцією перед мерією.

Фестиваль сучасного мистецтва AIR Fest Vinnytsia триватиме 29-31 жовтня. До його початку організатори встановили у центрі міста інтерактивну мультимедійну скульптурну інсталяцію Плексус (лат. Plexus - сплетіння).

Як повідомляють у міськраді, інсталяція створена з використанням інноваційних екранів, сенсорних панелей. Вона пропонує новий підхід у створенні і презентації об'єктів тривимірного мистецтва і міської скульптури. Металева конструкція має висоту 4,75 метра. Автор об'єкту – Сергій Ніжинський. Скульптурну інсталяцію створили спеціально для проєкту «Кримська платформа» за ініціативи та підтримки Міністерства закордонних справ України та Українського інституту. Реалізовано у партнерстві з ГО «Х-платформа».

Інсталяція присвячена Криму та символізує соціокультурний взаємозв'язок між людьми, який є чинником громадянського суспільства. Організаторка і менеджер проєкту сучасного мистецтва AIR Fest Vinnytsia Олександра Венславовська пояснила, що Плексус – це перша медіа-скульптура в Україні. Інсталяція сенсорна, вона реагує на дотик, зчитує серцевий ритм і відгукується змінами у графіці.

«На інсталяції є зображення долонь. Коли людина торкається до них, інталяція «реагує» на неї, відповідаючи у візуальній проєкції. На сайті фіксуються кількість доторків, взаємодій з інсталяцією. Концепція полягає в тому, що кожен дотик, взаємодія – це голос, який людина віддає за те, щоб Україна буда цілісна, консолідована в контексті Криму та різних конфліктів», – каже О.Венславовська.

На екранах можна побачити незвичайний орнамент. Він створений з анімованих цифр, які взяті з баз даних щодо змін населення півострова.

«По суті, це орнамент Криму, написаний за допомогою IT технологій», – пояснила пані Олександра. – Інсталяція буде у Вінниці протягом місяця у рамках фестивалю AIR Fest Vinnytsia. Це мультидисциплінарний фестиваль і ми хочемо започаткувати в ньому цілий діджитал напрямок по медіа арту. Ця інсталяція – це тільки початок».

Олеся Рудницька

25 жовтня, 2021