Зариблення Південного Бугу у Вінниці: у річку випустили мальків коропа, щуки та білого амура на 300 тисяч гривень

Новини Вінниці / Зариблення Південного Бугу у Вінниці: у річку випустили мальків коропа, щуки та білого амура на 300 тисяч гривень

У Вінниці взялися за зариблення головної річкової артерії міста - Південного Бугу. Сьогодні , 8 листопада, біля півострова Бригантина у річку випустили 4,5 тонн мальків коропа, щуки, товстолоба, сома та білого амура.

У Вінниці взялися за зариблення головної річкової артерії міста - Південного Бугу. Сьогодні, 8 листопада, біля півострова Бригантина у річку випустили 4,5 тонн мальків коропа, щуки, товстолоба, сома та білого амура.

Кошти на зариблення, а цього разу це майже 300 тисяч гривень виділені з держбюджету.

«Сьогодні Вінницька область є лідером по кількості укладених договорів з оренди водних об’єктів і лідирує кількості вирощеної товарної риби. Приємно, що коли обласна рада робить щось для регіону, то держава підключається до цього. Державі належить чотири рибоутворених комплекси. Три комплекси знаходяться в Херсонській області і один в Чернівецькій області. План зариблення на цей рік складає 12,5 мільйонів екземплярів риби. На жаль, попередні роки географія зариблення була досить вузькою, випуск риби здійснювався лише у Херсонській області. В цьому році ми значно розширили географію, вже «зарибили» Київську область, Дніпропетровську, Запорізьку, Миколаївську, Хмельницьку і дійшли до Вінницької нарешті», – зазначив голова Держрибагенства Ярослав Бєлов.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов вказав, шо офіційно в такому масштабі річка Південний Буг зариблюється вперше за останні 100 років. Риба сприятиме зокрема її біологічному очищенню водойми. А після завершення нересту у 2019-му на річці знову працюватиме земснаряд, з допомогою якого проводиться очистка водойми від мулу.

Мер зазначив, що в наступному році планується придбати для міста ще один земснаряд та баржу для очищення. Зариблення річки – це фактично продовження роботи по очищенню Бугу. Адже крім механічного способу очищення є і біологічний, і завдяки збільшенню популяції видів риб-меліораторів покращуються якісні характеристики води у річках.

«Тільки комплексним рішенням можна очистити річку Південний Буг, і це стосується не тільки Вінниці чи Вінницької області. Думаю, що спільними зусиллями з року в рік ми будемо покращувати ситуацію із станом нашої водойми», - зазначив Сергій Моргунов.

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій відзначив, що очистка Південного Бугу – це велика і комплексна робота.

«Ми розпочали робити проект по розчистці притоки Південного Бугу - річки Десенка. Ця робота із залученням земснарядів буде продовжуватися. Ми маємо відновити баланс аквакультури річки Південний Буг. Товстолоб, якого сьогодні запустили, буде ефективно боротися із водоростями, які на сьогоднішній день створюють негативний фонд у річці. Ми робимо перші кроки щодо очищення, і тут ще є над чим працювати», - розповів Валерій Коровій.

 

 

Саша Григоровська

8 листопада, 2018