Затримано агента РФ, який збирав інформацію про військових

Новини Вінниці / Затримано агента РФ, який збирав інформацію про військових

СБУ успішно завадила спробі агента російських спецслужб покинути територію країни.

Чоловік, який виявився мешканцем Дніпропетровщини, вже встиг накопичити розвіддані про Сили оборони на східному фронті та намагався "евакуюватися" до невизнаного Придністров'я.

Зловмисник, після виконання завдань на окупованій території Донеччини, вирішив переселитися до Вінницької області з метою подальшого перетину кордону. Проте його намірам завадили правоохоронці, які затримали фігуранта, коли він готувався перепливти прикордонну річку, використовуючи гідрокостюм і ласти.

Співробітники СБУ розкрили, що зловмисник, який закінчив московський державний університет, став об'єктом уваги російських спецслужб під час свого навчання. Після повернення в Україну він вступив до однієї з бригад Збройних Сил України. Проте, замість служби для захисту країни, чоловік розпочав "зливати" окупантам інформацію про розташування та переміщення підрозділів ЗСУ неподалік передової.

За декілька сеансів зв'язку з російською спецслужбою, агент розумівши невідворотність покарання, намагався втекти з району базування свого підрозділу. Вже в прикордонній зоні Вінниччини він спланував потрапити до Придністров'я, де планував приховатися від правосуддя.

Наразі СБУ повідомила зловмиснику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: державна зрада та дезертирство. Злочинцю загрожує довічне ув'язнення.

Михайло Білик

6 березня, 2024