Завезли «свіжий» Pfizer, ажіотаж з Moderna, відмова від Covishield та доступний CoronaVac: міністр Ляшко розповів, що чекати

Новини Вінниці / Завезли «свіжий» Pfizer, ажіотаж з Moderna, відмова від Covishield та доступний CoronaVac: міністр Ляшко розповів, що чекати

В аеропорту «Бориспіль» розвантажили 188 370 доз вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech, яку разом із розчинником для її розведення надав Україні уряд США через ініціативу COVAX із забезпечення справедливого та рівного доступу до вакцин проти COVID-19 для всіх країн світу. Коментуючи світлини та допис МОЗ, українці справедливо вказують, а чому препарати везуть не у холодильниках, адже для збереження властивостей потрібно дотримуватися відповідного режиму зберігання, про який казав виробник. Можливо, у міністерстві згодом дадуть пояснення. А напередодні міністр охорони здоровя Віктор Ляшко задовільняв цікавість журналістів по питанням вакцинації.

В аеропорту «Бориспіль» розвантажили 188 370 доз вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech, яку разом із розчинником для її розведення надав Україні уряд США через ініціативу COVAX із забезпечення справедливого та рівного доступу до вакцин проти COVID-19 для всіх країн світу. Коментуючи світлини та допис МОЗ, українці справедливо вказують, а чому препарати везуть не у холодильниках, адже для збереження властивостей потрібно дотримуватися відповідного режиму зберігання, про який казав виробник. Можливо, у міністерстві згодом дадуть пояснення. А напередодні міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко задовільняв цікавість журналістів по питанням вакцинації.   

Спочатку про нову партію вакцини. Доставку препарату організував Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), зберігання й логістику із дотриманням відповідного холодового ланцюга забезпечує Агентство США з міжнародного розвитку USAID. Так пишуть у МОЗ.  

«Раніше, у липні, ЮНІСЕФ доставив 2 000 040 доз вакцини Moderna від COVID-19, наданих урядом США через COVAX. Загалом, наразі Україна отримала 4 325 910 доз вакцин різних виробників (Pfizer, Moderna та AstraZeneca) в межах цієї ініціативи.

Поставки в межах COVAX продовжаться. До кінця 2021 року, як очікується, Україна має отримати достатню кількість вакцини у межах ініціативи, щоб захистити до 20% населення від COVID-19», - вказують у міністерстві.

Віктор Ляшко запевнив представників ЗМІ, що до кінця літа в Україні буде зроблено майже 10 млн щеплень від COVID-19. Станом на 29 серпня в Україні від коронавірусу зробили 8 880 862 щеплень (+87 567 за попередню добу).

.«За серпень ми зробили 3,2 млн щеплень. Тобто ми наближаємося до тієї цифри, про яку я говорив. Можливо, якщо не свята, то ми б з легкістю вийшли на 10 млн Зараз ми вийдемо на цю цифру, ймовірно, із затримкою на тиждень - це максимум», - сказав Ляшко

За його словами, в Україну сумарно вже завезли 19,2 млн доз вакцин і поставки будуть постійно продовжуватися.

В деяких регіонах виникають затримки з вакцинацією другою дозою Moderna. В.Ляшко запевняє, що її всім вистачить. Цього препарату завезли в Україну в кількості 2,2 млн доз.

«Одна - 1,1 млн доз - залишилася на національному складі. Другу - 1,1 млн - використовували для першого щеплення. Далі ми розвезем Moderna для другої дози. Це було чітко прокомуніковано з регіонами», - сказав Ляшко.

Також Ляшко заявив, що хоче розірвати контракт з передоплатою, відповідно до якого індійський Serum Institute повинен був надати 10 млн доз вакцини Novavax та 1,5 млн доз препарату Covishield. 

Причина такого рішення полягає в тому, що Індія зірвала всі терміни постачання Covishield, попри численні перемовини й попередження. Щодо Novavax, то дослідження цієї вакцини на сьогодні не є достатніми. Тому юридично процес розірвання контрактів вже запущено. Вакцину Covishield МОЗ зареєструвало у лютому.

До речі, 1,5-мільйонна Вінницька область на восьмому місці серед регіонів за кількістю людей, які отримали одну дозу. Станом на 29 серпня таких 218 552 (+1 217 за попередню добу). Другу дозу отримали 147 572 жителів Вінниччини (+1 951). Це теж загальне 8-е місце.

Нагадаємо, вакцинація від коронавірусу в Україні розпочалася 24 лютого. Для щеплень доступні вакцини AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer та Moderna. Незалежно від вакцини, робити щеплення потрібно двічі.

Moderna – це мРНК-вакцина, розроблена американською компанією Moderna. Для повного щеплення цією вакциною необхідно отримати дві дози з інтервалом у 28 днів. Ефективність вакцини становить 94,1%.

Вакцина несе частину генетичного коду вірусу, до якого імунна система людини має сама виробити антигени. Переважно ці антитіла виробляються непомітно, однак деякі вакциновані можуть відчувати слабкість, біль у місці щеплення та підвищення температури. Проте такі симптоми є нормальними: таким чином організм і виробляє імунітет до хвороби.

CoronaVac (Sinovac) виготовляє китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech. Це традиційна інактивована вакцина, головним компонентом якої є нежиттєздатні вірусні частинки, які не можуть спричиняти хворобу, але викликають імунну реакцію.

Вакцина передбачає дві ін’єкції з інтервалом 28 днів. Щеплені пацієнти майже не скаржаться на побічні дії від вакцинації CoronaVac, порівняно з іншими препаратами, однак у деяких щеплених можлива невелика слабкість та підвищення температури.

Comirnaty (Pfizer) виготовляється американською фармацевтичною компанією Pfizer спільно з німецькою біотехнологічною компанією BioNTech. Як і Moderna, це матрична РНК-вакцина, що, потрапляючи в організм людини, синтезує антигени, які викликають імунну реакцію. Для повного щеплення необхідно отримати дві дози вакцини Comirnaty з інтервалом від 21 до 28 днів. Більшість вакцинованих майже не відчувають побічної реакції від щеплення, однак можливий біль у місці уколу, невелика слабкість та температура.