Жан Беленюк здобув для України перше золото токійської Олімпіади

Новини Вінниці / Жан Беленюк здобув для України перше золото токійської Олімпіади

Перше золото у загальну скарбничку української збірної приніс Жан Беленюк. У фіналі 30-річний спортсмен здолав Віктора Льорінца з Угорщини з рахунком 5:1.

Перше золото у загальну скарбничку української збірної приніс Жан Беленюк. У фіналі 30-річний спортсмен здолав Віктора Льорінца з Угорщини з рахунком 5:1.

Український борець греко-римського стилю Жан Беленюк (до 87 кг) успішно виступив у фінальній сутичці на Олімпійських іграх в Токіо.

Нагадаємо, Беленюк в 1/8 фіналу виграв у серба Зурабі Датунашвілі (3:1), а в 1/4 фіналу насилу здолав Башира Сід Азара з Алжиру (1*:1). Суперником у півфіналі був Іван Хуклек з Хорватії, і Жан впевнено виграв (7:1).

Поєдинок за золото за участю українця розпочався 4 серпня о 14:35 за Києвом.

Тепер загалом українці здобули 1 золоту, 2 срібні та 7 бронзових медалей.

Ж.Беленюк - срібний призер Олімпіади-2016, двократний чемпіон світу, трикратний чемпіон Європи, чемпіон Європейських ігор 2019 року, нардеп ІХ скликання.

«Мені дуже приємно. Зараз я не усвідомлюю, що зробив. Це був довгий і важкий шлях. Я почав займатися боротьбою в 9 років, зараз мені 30. Нарешті це сталося. Хочу сказати спасибі всім українцям, усім, хто підтримував і вірив у мене. Було, дійсно, дуже складно. Вибачте, це сльози, але це дуже приємні відчуття. Кінцівка цього шляху була дуже складною», - сказав борець.

Беленюк повідомив, що за кілька тижнів до Ігор отримав травму, через яку міг пропустити Олімпіаду:

«За три тижні до Олімпіади я важко травмувався. Я толком не знав, чи буду брати участь в Іграх. Тільки віра мого тренера в мене дала мені можливість реалізувати свою мрію. Спасибі йому за це. Спасибі моїй мамі і всім, хто підтримував і чекав. Мені дуже приємно, вітаю всю Україну з цим золотом».

 Український спортсмен поділився планами на майбутнє.

«Зараз на емоціях і не хочу робити якихось гучних заяв. Мені треба все зрозуміти. Треба відпочити, буду займатися політичною діяльністю. Зараз я зможу присвятити цьому свій час.

 Спасибі всім, хто підтримував у такі важкі часи, коли доводилося поєднувати свою політичну кар'єру і тренування. Вони вірили в мене і знали, що мій потенціал може здійснити мою мрію - стати олімпійським чемпіоном», - сказав Беленюк в інтерв'ю UA: Перший.