Жодних масових зібрань: на Вінниччині священиків попередили про правила на Водохреща

Новини Вінниці / Жодних масових зібрань: на Вінниччині священиків попередили про правила на Водохреща

Цьогоріч у Вінницькій області заборонено проводити масові заходи на Водохреще. Аби представники православних громад не збирали вірян, їх офіційно попередили про «табу» представники влади та силовики.

Як повідомляє Вінницька ОВА, у ході зустрічі представники силових структур акцентували увагу священиків на забороні проведення масових зібрань, відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

«Цьогоріч вірянам доведеться відмовитись від масових святкувань, які традиційно відбувалися на свято Водохреща, а релігійним громадам необхідно переглянути усталений формат обряду з освячення води», - наголосили представники силових структур.

З метою забезпечення безпеки громадян, на території Вінниччини варто дотримуватися наступних обмежувальних заходів:

⁃ уникнення масового скупчення людей в ході проведення релігійного обряду з освячення води;

- заборонено проводити будь-які святкові гуляння під час купання у водоймах;

- пірнання у крижану воду здійснювати у встановлених місцях, впродовж світлої пори доби;

- дотримуватися вимог безпеки під час сигналів «Повітряна тривога» з використанням захисних споруд та укриттів;

- не проводити будь яких заходів, у тому числі богослужінь,  якщо у місцях їх проведення відсутні укриття.

«Тим часом на традиційних для Водохреща локаціях чергуватимуть рятувальники та правоохоронці задля уникнення травмування чи інших небезпечних ситуацій» - зазначили представники ДСНС.

Освятити воду в храмах Вінницької області можна буде протягом усього дня 19 січня. Окрім того, представники релігійних організацій спонукали до дотримання толерантності, уникнення будь-якої ворожнечі, провокацій чи конфліктів на міжконфесійному ґрунті.

За словами представників духовенства, традиція занурення у крижану воду на Водохреща є лише народним віруванням та не має ніякого відношення до духовного очищення.