Злиття двох ДЮСШ спричинило у Вінниці політичний скандал

Новини Вінниці / Злиття двох ДЮСШ спричинило у Вінниці політичний скандал

У стінах Вінницької обласної ради розглядається питання реорганізації однієї з ДЮСШ. Ідея полягає у тому, аби об’єднати заклад зі школою, де інша спеціалізація, зі скороченням кількох адмінпосад без зменшення бюджету. Така ініціатива спричинила потужний політичний скандал місцевого масштабу, адже долучились партійні організації та парламентарка.

Йдеться про комунальний заклад «Вінницька обласна дитячо-юнацька спортивна школа стрільби». Його пропонують ліквідувати як юрособу, приєднавши до ОДЮСШ ім. Ю. Рябчинської, яка має власну спортивну базу. Засідання профільної комісії з питань освіти, культури, релігії, молоді і спорту, яка мала б затвердити проєкт рішення, 18 січня не відбулось через відсутність кворуму. Отже питання розглядитиметься пізніше. Тим часом через галас у соцмережі різних думок дотримуються не лише ті, хто пов'язаний зі спортом, а й політики.

«Планомірна робота школи зруйнована. Це рішення, прийняте з порушенням демократичних процедур, буде ударом по вінницькій школі стрільби. Ми, тренери та спортсмени ВОДЮСШС та Федерація стрільби України просимо зберегти Вінницьку обласну дитячо-юнацьку спортивну школу стрільби», - зазначила у Facebook вінничанка Анна Франчук.  

Її заклик щодо порятунку школи підтримали кілька відомих вінницьких спортсменів.

«Проєктом рішення обласної ради передбачено «реорганізацію шляхом приєднання комунального закладу «Вінницька обласна дитячо-юнацька спортивна школа стрільби» до комунального закладу «Вінницька обласна дитячо-юнацька спортивна школа ім. Юлії Рябчинської». Якщо простими словами то йдеться про закриття школи з стрільби, як окремої юридичної особи.

Спробу закрити школу з кульової стрільби у Вінниці відкладено. Депутати обласної ради фракції «Слуга Народу» на комісії не голосували за антиспортивне рішення. І не голосуватимуть, якщо цей проект рішення винесуть повторно.

Я звертаюсь до всіх представників депутатського корпусу, підходьте виважено до рішень, від яких залежить доля людей. Якщо ви справді підтримуєте спорт і популяризацію здорового способу життя, робіть це реальними діями. Діти, молодь, спортсмени, повинні мати базу для занять спортом», - написала у соцмережі нардепка Ірина Борзова.

«В цьому проекті рішення, на жаль, мова йде про повну реорганізацію установи, чітко прописані умови передавання майна, звільнення директора та приєднання її до спортивної школи іншої спрямованості.

Пропонується фактичне переформатування спортивної школи посеред навчального року, що є порушенням законодавства», - вказано в офіційній заяві фракції «Слуга народу», адже депутати не почули вагомих аргументів. 

Вже заявив, що «Європейська солідарність» не підтримуватиме рішення її очільник Андрій Гижко.

«Ідеологом» об’єднання є депутат від «Батьківщини» Андрій Корнійчук. У Facebook він запевнив, що «школу ніхто знищувати не збирається» і навів аргументи, які, можливо, колеги вважають недостатніми. Депутат є директором Вінницької школи вищої спортивної майстерності та членом профільної комісії. За його дописом, з липня по грудень 2021 року створена робоча група облради вивчала стан навчально-тренувальної роботи в обласних спортивних школах.

«Проаналізувавши діяльність 11 спортивних шкіл, які фінансуються чи отримують фінансову підтримку з обласного бюджету, робоча група встановила, що, незважаючи на постійне збільшення витрат на їх утримання (2019 рік - 45,5 млн грн, 2020 рік – 55,5 млн грн, 2021 рік – 69,0 млн грн.), витрати на навчально-спортивну роботу постійно зменшуються (2019 рік - 6,0 млн грн, або 13,3% від загального фінансування; 2020 рік – 4,4 млн грн. або 7,9% від загального фінансування; 2021 рік – 3,7 млн грн, або 5,4% від загального фінансування). Одночасно постійно збільшуються витрати на оплату праці працівників цих шкіл (2019 рік - 33,6 млн грн, або 73,9% від загального фінансування; 2020 рік – 46,7 млн грн, або 84% від загального фінансування; 2021 рік – 3,7 млн грн, або 86 % від загального фінансування). До того ж з кожним роком збільшуються видатки не на заробітну плату тренерів-викладачів, а на заробітну плату адміністрації спортивних шкіл», - зробив висновок А.Корнійчук.

Окремо він зупинився на ситуації у школі стрільби. За його словами, там 280 учнів та 17 тренерів, з яких лише 4 у штаті, і 5 адмінпосад (директор, заступник, головбух, ремонтник і водій).

«Заробітна плата тренерів (17 осіб) - 1368,7 тис. грн, або 55,3% від загальної зарплатні. Заробітна плата адміністрації і працівників (5 осіб) – 1107,9 тис. грн., або 44,7 % від загальних видатків на заробітну плату. Видатки безпосередньо на навчально-тренувальну роботу найменші - 155,3 тис. грн, або 4,5 % від загального фінансування (при мінімальній потребі 20%)», - зауважив депутат.

За його словами, «у період із січня 2019 по грудень 2021 року загальна сума фінансування школи збільшилась на 18,1% - із 2 949300 грн до 3 484300 грн. Значна частка - 32,8% збільшення виплат - припала на підвищення заробітної плати адміністративного апарату школи», до того ж «робоча група виявила в школі чимало фінансових порушень».

«Козирями» виглядає констатація того, що за 20 років існування у школі не з’явилось власного приміщення, тому доводиться займатись в орендованих. На думку редакції, перш ніж бити на сполох через «ліквідацію», слід піднімати питання бази. Більш того, А.Корнійчук каже, що учні тренуються у підвалах звичайних вінницьких шкіл, де облаштовані тири.

Депутат запевняє, що «робоча група облради рекомендувала розглянути питання об`єднання ОДЮСШ стрільби та ОДЮСШ ім. Ю. Рябчинської, яка має власну спортивну базу, на якій у поточному році планується будівництво спортивного комплексу зі спортивними і тренажерними залами та сучасним стрілецьким тиром».

«ОДЮСШ стрільби зможе вийти зі шкільних підвалів, які не відповідають елементарним санітарно-гігієнічним нормам і тренуватись на спортивній базі, що відповідатиме сучасним вимогам», - переконаний Корнійчук, додаючи, що зекономлені близько 1 мільйона гривень на рік будуть спрямовані на навчально-тренувальну роботу.

NaПарижі Андрій Корнійчук пояснив, що загалом у двох школах через об’єднання скоротять 6-7 адміністративних посад, а політики, які виступають проти, не розібрались у ситуації.

«Мене також дивує, що Вінниччина має приклад об’єднання спортшкіл і ліквідацію диспансеру фізкультури. Це відбулось без галасу. Розумію спортфункціонерів, які втратять чудову зарплату з надбавками. Але для тренерів та учнів у цьому лише позитив», - запевнив ідеолог об’єднання.

Зважаючи, що «стріли» скандалу заділи багатьох, і він сам опинився у політичній площині, «розрулити» ситуацію буде складно. Проте, якщо емоції не переважатимуть над здоровим глуздом, то депутати, чиновники від спорту та інші можуть порозумітися. Принаймні, якщо порахують всі «за» та «проти». Тоді стрілецька школа не стане наріжним камінням, який всіх пересварить.    

Олег Верлан

25 січня, 2022