Зниклий вінничанин Василь Шарко заборгував понад мільйон. Чоловік може переховуватись від кредиторів за кордоном

Новини Вінниці / Зниклий вінничанин Василь Шарко заборгував понад мільйон. Чоловік може переховуватись від кредиторів за кордоном

Третій місяць вінницькі правоохоронці розшукують зниклого 36–річного підприємця Василя Шарка. Чи ж не сталось з чоловіком лиха? Редакція з’ясувала, що зникненню вінничанина передувала кропітка кількамісячна «підготовка до втечі», а нині він переховується за кордоном від численних «кредиторів».

Нагадаємо, у поліції Вінниччини двічі офіційно публікували повідомлення про розшук В.Шарка, який з 30 грудня 2022 року «не виходив на зв'язок». Правоохоронці уточнюють, що зниклий «може пересуватись на чорному автомобілі Jeep Grand Cherokee номерний знак AB5354ЕВ»...

Зникнення заможної людини спонукало редакцію на власне розслідування. Як з’ясувалось, саме на 30 грудня пан Василь призначив зустрічі багатьом знайомим аби віддати борги. Коли в той день чоловік перестав відповідати на телефонні дзвінки, його сестра відправила сина до нього додому, а потім викликала поліцію, вказавши у заяві, що «брата викрали».

Попри воєнний стан нині не буремні 90-ті. Випадки викрадання людей поодинокі. Як вдалось дізнатися NaПарижі з власних джерел в оточенні В.Шарка, протягом останніх кількох років під міфічні бізнес-проєкти він позичав кошти у десятків людей, і не тільки на Вінниччині. За приблизними підрахунками, вінничанин винен кредиторам понад 1 млн. доларів США.

Чому йому позичали? Донедавна пан Василь був одружений на доньці відомого бізнесмена Віктора Берещука з м. Гнівань. Свого часу – у 2018 році – Віктор Онуфрійович потрапив у скандал через нібито продаж граніту для будівництва Кримського мосту росіянами.

ТОВ «Гніванський кар’єр» чинив ряд міжнародних торговельних операцій із перетином митного кордону по угодам з молдовськими компаніями, які мали російський капітал. Ці компанії вели тор­гівлю із РФ з використанням водного транспорту. Зокрема у 2017 році вони спів­пра­цювали із компанією «Славнефть», яка брала активну участь у будівництві відомого об’єкту через Керченську протоку.

В.Берещука вбили 4 березня 2022-го. Тоді з вогнепальним пораненням 62-річного бізнесмена доставили до Тиврівської лікарні, де під час надання медичної допомоги він помер.

«Двох зловмисників поліцейські затримали 4 березня одразу після вчинення злочину. У їх машині вилучили кілька одиниць вогнепальної зброї, набої та комплект автомобільних номерних знаків», — прокоментували тоді злочин у відділі комунікації поліції Вінницької області.

Статки сім’ї Берещуків були такими, що ніхто не сумнівався у здатності зятя повернути суму з п’ятьма-шістьма нулями у будь-якій валюті світу. Проте, як стало відомо після зникнення Василя, у січні минулого року подружжя таємно, так, щоб ніхто із оточення друзів не знав,  розірвали шлюб. Поділ майна родина Шарко не здійснювала, а на аліменти Олександра не подавала.

Щоправда, одразу після розлучення Василь переписав все майно на близьких та рідних, однак продовжував розпоряджатися нерухомістю сім’ї Берещуків, збираючи орендну плату з численних приміщень, які перебували у власності його вже колишньої дружини, та використовувати її автомобіль. Ба більше, у Вінниці часто бачили подружжя разом після розлучення, тому у людей закралась думка, що розлучення було фіктивним.

Тож пану Василю довіряли, як «представнику» заможної родини, а позичав він, за свідченнями різних джерел, як і раніше, десятки та сотні тисяч доларів.   

Знову ж таки, з власних джерел редакції відомо, що В.Шарко завчасно готувався до зникнення, а напередодні зняв з банківських рахунків усі наявні там кошти.

Нібито завдяки зв’язкам родичів з місцевим криміналітетом, як стверджують джерела видання, чоловік поза пунктом пропуску перетнув кордон з Молдовою. А далі через Румунію дістався німецького міста Гамбург, де нині перебуває. Знайомі зі справами родини припускають, що до Василя Шарка може незабаром приєднатися і колишня дружина із сином. Принаймні, на рівні чуток існує така версія, оскільки майже всю нерухомість (а це десятки квартир, які здавались в оренду, офісні та торгівельні приміщення), власником якої вона значилась, в короткі терміни було переоформлено на третіх осіб.

Окрім того, пані Олександра, вже «колишня дружина», яка є очільницею ще й державної нотаріальної контори, тільки після зникнення Василя «підчистила» свою Facebook-сторінку, видаливши всі сімейні фото, але частина з них зберіглись у російській соціальній мережі «ВКонтакте».

Наразі до поліції почали надходити заяви щодо шахрайських дій з боку Василя Шарка. На скільки редакції відомо, вже порушено перше кримінальне провадження.  Ми можемо припустити, що справи будуть порушені за ст.190 КК України (Шахрайство), що стане приводом до залучення до пошуків зниклого Василя Інтерполу.

Редакція готова надати можливість Василеві Шарку висловити власну думку щодо ситуації. Сучасні технології дозволяють зробити це з будь-якої точки світу.    

Олег Верлан

7 березня, 2023