Зуб мамонта, якому близько 200 тисяч років, подарували Вінницькому краєзнавчому музею (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / Зуб мамонта, якому близько 200 тисяч років, подарували Вінницькому краєзнавчому музею (ФОТО, ВІДЕО)

Вінницький обласний краєзнавчий музей поповнив свою палеонтологічну колекцію унікальною знахідкою - зубом мамонта. Як повідомляють на сторінці музею у Facebook, е може бути від 180 до 250 тисяч років. Це - найдавніша знахідка, що стосується мамонтів, в колекції.

Вінницький обласний краєзнавчий музей поповнив свою палеонтологічну колекцію унікальною знахідкою - зубом мамонта. Як повідомляють на сторінці музею у Facebook, йому може бути від 180 до 250 тисяч років. Це - найдавніша знахідка, що стосується мамонтів, в колекції.

Зуб мамонта музею подарували представники ГО «Мистецьке об’єднання «Плай». Знайшли його влітку цього року, прогулюючись поблизу Дністра, Олександра Венславовська, Володимир Подолян та Олександр Щерба.

Кістка вагою майже 5 кілограмів. Невідома знахідка здалась цікавою і тому вони відправили її на експертизу до відомого палеонтолога з Чернівців, професора, доктора географічних наук Богдана Рідуша. Науковець зробив висновок, що це саме зуб мамонта Mammuthus intermedius та порадив передати його до музею.

"Дана знахідка збагатила палеонтологічну колекцію музею, яка налічує близько півтисячі експонатів. Її основу складають зразки рослинного і тваринного світу, які зустрічалися в різні геологічні часи на території Вінницької області й переважно належать до неогенового та антропогенового періодів кайнозойської ери", - зазначають музейники.

Науковці також розповіли, що тепер планують організувати експедицію на місце, де знайшли зуб, і провести там масштабні розкопки.

Відео: ТСН

Новини Вінниці / Зуб мамонта, якому близько 200 тисяч років, подарували Вінницькому краєзнавчому музею (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Зуб мамонта, якому близько 200 тисяч років, подарували Вінницькому краєзнавчому музею (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Зуб мамонта, якому близько 200 тисяч років, подарували Вінницькому краєзнавчому музею (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Зуб мамонта, якому близько 200 тисяч років, подарували Вінницькому краєзнавчому музею (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / Зуб мамонта, якому близько 200 тисяч років, подарували Вінницькому краєзнавчому музею (ФОТО, ВІДЕО)
Сергій Маламура

21 жовтня, 2020