Звільнено начальника ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області Варчука. Керівником призначили Руслана Шведа

Новини Вінниці / Звільнено начальника ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області Варчука. Керівником призначили Руслана Шведа

Для Держгеокадастру 3 березня стало «революційним». Змінилося керівництво відомства не тільки на рівні столиці, а й Вінниччини. Звільнено начальника Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Вадима Варчука.

Для Держгеокадастру початок березня став «революційним». Змінилося керівництво відомства не тільки на рівні столиці, а й Вінниччини. Звільнено начальника Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області Вадима Варчука.

Кабмін на засіданні 3 березня призначив т.в.о. голови Держгеокадастру Сергія Завадського, який раніше працював директором департаменту ведення державного земельного кадастру Держгеокадастру. Відповідно до поданої декларації, Завадський до 2020 року обіймав посаду директора в ДП "Харківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою".

Хоча лише у грудні 2020 року т.в.о Держгеокадастру було призначено Олега Пінчука.

Також уряд призначив заступником голови Держгеокадастру Олега Пілата, який раніше працював керівником експертної групи планування територій директорату просторового планування територій та архітектури Мінрегіону.

Більше того, як стало відомо NaПарижі з двох різних джерел, сьогодні звільнили очільника ГУ Держгеокадастру (ГУ ДГК) у Вінницькій області Вадима Варчука. Хоча на офіційному сайті відомства про це не вказується і саме він є керівником.

Триває реорганізаційна процедура структур Держгеокадастру, а 2 березня, відповідно до наказу, який підписано ще Пінчуком, головою комісії з ліквідації Головного управління призначено Руслана Шведа, начальника управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області. Фактично тепер саме він керуватиме…

Чому такі швидкі зміни? Ймовірною причиною звільнення керівника є систематичне ігнорування звернень громадян про надання дозволу щодо виділення земельних ділянок громадянам у власність. Халатно чи умисно?.. Саме це вірогідно призвело до зловживань у сфері земельних відносин у Вінницькій області.

Відповідно до чинного законодавства, заявник подає клопотання на виділення земельної ділянки із зазначенням на картографічних матеріалах її місця знаходження, а орган Держгеокадастру, а саме Головне управління, зобов’язане протягом місяця розглянути клопотання, та надати або погодження, на підставі якого починає розроблятися землевпорядна документації про передачу ділянки у власність (приватизація), або мотивовану відмову.

ГУ ДГК по багатьох випадках не робило ні перше, ні друге. Тобто ігнорувало відповіді. Тому відповідно до чинного земельного законодавства, заявник, не отримавши відповідь у встановлений законом термін, вважався таким що отримав «мовчазну» згоду на розробку землевпорядної документації. За такою схемою останнім часом масово на теренах Вінниччини оформлюються земельні «клаптики» площею 1,5-2 га кожен на людей за нотаріально завіреним дорученням. Відомо про сотні подібних епізодів та скарг голів територіальних громад про «розбазарення» земель до облдержадмінстрації.