Чому генсек НАТО лише зараз припустив, що «конфлікт» в Україні переросте у «велику війну» альянсу з Росією?

Новини Вінниці / Чому генсек НАТО лише зараз припустив, що «конфлікт» в Україні переросте у «велику війну» альянсу з Росією?

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив занепокоєння з приводу того, що якщо український конфлікт вийде з-під контролю, він може перерости у війну між Росією та Північноатлантичним альянсом.

«Якщо щось піде не так, (...) конфлікт може стати повноцінною війною, яка переросте у велику війну між НАТО та Росією», - сказав він в інтерв'ю норвезької телекомпанії NRK.

Він додав, що «ми працюємо щодня, щоб уникнути цього».

Фактично загроза Третьої світової з’явилась після вимог Путіна «прибрати» війська НАТО з Центральної Європи. Ще у 2021-му по дипломатичним каналам Кремль передав своє бачення майбутнього та вимагав поступок від Білого дому. Йому відмовили. Деталі публікувались у ЗМІ. Тоді Росія вирішила «за три дні» захопити Україну, щоб максимально наблизитись до країн, які захотіла «повернути».

Вимога Путіна стала маркером для альянсу, який підтвердив, що Путіну потрібна Україна. Президент Зеленський це знав і розумів. Хоча не хотів вірити. І його, звісно, попереджали.

Наразі на Банковій налаштовані навіть більш прагматично, ніж у США та Європі. Поки французький лідер Макрон вчергове намагається «гратися» у «кота Леопольда», радник ОП Подоляк звернувся до світу з вимогою реакції на вже «сформовану вісь зла».    

«Іран планує надати Росії сотні балістичних ракет, знаючи, що їх використають для війни в Європі. Росія допомагає Ірану військовими (ядерними?) технологіями для підпалу БС. Це вже не питання України. Це питання глобальної безпеки. Будемо мовчки спостерігати?» - написав у Твіттері Подоляк.

Ці факти підтверджено британською розвідкою. У Брюсселі чудово розуміють, що союз Москви з Тегераном, перш за все, буде «чіпати» альянс. Бо воювати Ірану та Росії лише з Україною – це не лише втрата обличчя. У іранських керівників інші – більш глобальні - цілі по зміні ситуації на Близькому Сході, а росіяни цікаві виключно як «майданчик» і «технологічна база».

Якщо б до дуету долучився Китай, то питання з Третьою світовою було б вирішене остаточно. Тому Столтенберг і каже про «щоденну роботу». Звісно, він не розкриватиме карти, тому запевняє, що остерігається прямого конфлікту з росіянами.

І у Росії хочуть думати, що НАТО з ними конфлікту не хоче, а насправді, блок намагається грати у «стримання» Пекіну.

Тож, чому генсек НАТО зараз сказав, про війну? Бо є ризик тісного ірано-російського союзу та мовчазної підтримки товариша Сі.

До речі, відкритого втручання НАТО в російсько-українську війну хочуть не лише в Києві. Ще більше хочуть у Москві, адже не зручно програвати Україні, а при піднятті ставок з’являться нові шанси на переформатування війни у «вітчизняну».    

Олег Верлан

10 грудня, 2022