Директор ТУ ДБР Хмельницького Владислав Васильєв: «Посадові особи лісової галузі на Вінниччині завдали державі збитків на понад 37 млн грн»

Новини Вінниці / Директор ТУ ДБР Хмельницького Владислав Васильєв: «Посадові особи лісової галузі на Вінниччині завдали державі збитків на понад 37 млн грн»

Працівники ДБР викрили незаконну рубку 5388 дерев на Вінниччині. Про це в ексклюзивному інтерв’ю для NaПарижі розповів Владислав Васильєв, директор Теруправління ДБР Хмельницького. Ще у травні на офіційному вебсайті правоохоронці повідомляли про обшуки у Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства, а також у ДП «Гайсинське лісове господарство». Тоді слідчі вилучили чимало службових документів для перевірки, проте про обсяги збитків не йшлося.

«Наразі ми отримали висновок Держекоінспекції у Вінницькій області, а також Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Вони встановили загальний розмір шкоди навколишньому природному середовищу, - коментує Владислав Віталійович, - Згідно висновку інженерно-екологічної експертизи, незаконні рубки велися у Гайсинському районі на території у понад 14 га. Вартість завданих державі збитків склала 37 521 270,46 грн.» 

Нагадаємо, за попередньою інформацією у 2020 році працівниками лісгоспу було проведено рубки лісу без дотримання вимог щодо оцінки впливу на довкілля. Таким чином погіршився природний склад та якісний стан, водоохоронні, екологічні, технічні властивості та захисні функції лісу.

За версією слідства, посадові особи Управління лісового та мисливського господарства Вінницької області були вкурсі вказаних фактів, але проігнорували їх. Свідомо чи ні – це з’ясують працівники ДБР в подальшому. Розслідування ще триває.

Крім того, директор Теруправління ДБР Хмельницького наголосив: 

«Державне бюро розслідувань активно працює за напрямком викриття протиправної діяльності, що завдають шкоди довкіллю. Це одне із наших пріоритетних завдань, визначених керівництвом та Колегією ДБР, зокрема. Ми покликані зберегти наші природні надбання і активно протидіємо тим, хто вважає, що на цьому можна нажитися». 

Наразі вказаний факт кваліфікують як зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). Причетним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років.

Теруправління ДБР Хмельницького представило звіт своєї діяльності за 2020-2021 роки. Серед іншого, зазначено, що протягом вказаного періоду до суду було скеровано 26 кримінальних проваджень, пов’язаних з незаконною порубкою лісу. Сума установлених збитків державі становить понад 15 млн. грн.

Олег Верлан

27 жовтня, 2021