Генсек НАТО очікує, що союзників підтвердять рішення щодо членства України в Альянсі

Новини Вінниці / Генсек НАТО очікує, що союзників підтвердять рішення щодо членства України в Альянсі

Країнам НАТО необхідно підтвердити рішення щодо майбутнього членства України в Альянсі за підсумками саміту голів МЗС у Бухаресті.

Про це йдеться у заяві генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

Він розповів, що очікує від союзників підтвердження політики «відкритих дверей», якої дотримується Альянс. Демонстрацією цього є недавнє прийняття до НАТО Чорногорії та Північної Македонії, а також запрошення для Фінляндії та Швеції.

«Щодо членства України ми заявили, що Україна буде членом. Я очікую, що союзники НАТО підтвердять це рішення. Однак головний фокус зараз - на підтримці України. Йде війна. І тому ми не повинні робити те, що могло б підірвати єдність Альянсу щодо надання військової, гуманітарної, фінансової підтримки України», - наголосив Столтенберг.

Генсек також зазначив, що Альянс має запобігти перемозі президента РФ Путіна у війні проти України.

Зазначимо, що під час саміту НАТО в Бухаресті у 2008 році союзники ухвалили декларацію, в якій йшлося про те, що Україна в майбутньому стане членом Північноатлантичного альянсу.

Нинішня заява Столтенберга може означати, що по завершенню війни учасниці блоку підтримують заявку України.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що членство України в Північноатлантичному альянсі є справедливим, оскільки українські сили перебувають на тому ж рівні, що й у країнах НАТО. А за словами міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, членство в Альянсі для України після закінчення війни проти Росії буде більш пріоритетним, ніж вступ до Євросоюзу.

Олег Верлан

29 листопада, 2022