«Королі побутової хімії» з Дніпра стали управителями «Вінницяпобутхіма»

Новини Вінниці / «Королі побутової хімії» з Дніпра стали управителями «Вінницяпобутхіма»

АРМА визначило переможця конкурсу з відбору управителя для арештованих активів ПрАТ «Вінницяпобутхім». Переможцем визначено ТОВ «Крайтекс-Сервіс». Обирали найкращого з десяти претендентів.

Як повідомляють в Агентстві з розшуку та менеджменту автивів (АРМА), компанія-переможець вказала, що очікує перерахування до державного бюджету 3,75 мільйона гривень щомісяця від управління арештованими активами (не враховуючи податків та зборів, витрат на управління активом та винагороди самого управителя).  

Нагадаємо, ПрАТ «Вінницяпобутхім» (вул. Янгеля, 4) спеціалізується на виробництві миючих синтетичних порошкоподібних засобів, товарів побутової хімії, парфумно-косметичної продукції. Компанія була створена ще у 1999 році на базі 13-го і 14-го цехів ВО «Хімпром». Підприємство належало власникові російської компанії «Невская косметика» В.Плєсовських, випускає продукцію багатьох торгових марок, серед яких: «Сарма», «Невская Косметика», «Ушастый нянь»..

Раніше NaПарижі писав, що СБУ передала вінницьке підприємство до АРМА, а ще з весни його зупинили, хоча уряд однозначно заявляв, що націоналізовані компанії мають працювати. З 20 листопада «Вінницяпобутхім» за борги відключили від водопостачання та каналізації, а продукція на складах псується. 

До речі, АРМА має підшукати оцінювача майна вінницького заводу. Звісно, після піврічного простою вартість ПрАТ «Вінницяпобутхім» буде значно нижчою, ніж у квітні. Тому складається враження, що деякі компанії були кровно зацікавленні у зупинці та тривалому простою…

Тепер про управителя. Бенефіціарами ТОВ «Крайтекс-Сервіс» з групи компаній Afina є бізнесмени Валерій Кіптик і Руслан Шостак. Їм також належать мережа супермаркетів Varus і мережа магазинів EVA. Afina випускає побутову хімію під брендами PRIDE, iFresh, вологі серветки !YES, папір Джамбо та рушники на рулоні.

56-річний Валерій Кіптик - представник старої «дніпровської» еліти, якого вважають «косметичним королем» України. Також його називають «королем побутової хімії». Окрім цього бізнесу, його компанія є управителем кількох ТРЦ у Дніпрі та Києві.

Засновник і один із власників мережі EVA не дає інтерв'ю, не з'являється на телебаченні і рідко коммунікує зі сторонніми. Інформацію про нього доводиться збирати «по крихтах» із нечисленних відкритих джерел.

Відомо, що він – мультимільйонер (статки у довоєнний час оцінювались у близько 200 мільйонів доларів), який забезпечує товарами кожного третього українця, є людиною старої формації і не займається саморекламою з метою просування свого бренду. 

Валерій Кіптик і Руслан Шостак зустрілися за часів «бурхливого» розвитку українського капіталізму. Майбутні друзі і партнери почали спілкуватися і робити бізнес з корисною і важливою людиною - Сергієм Касьяновим, який пізніше став скандально відомим губернатором Дніпропетровської області. Потім з третім партнером вони розійшлись.

Ще цікавий момент - у 2016 році Валерій Кіптик був призначений почесним консулом Австрії в рідному Дніпрі. Для отримання такої гучної посади, зазвичай прихований в тіні бізнесмен «вийшов у світ». Ходять чутки, що Кіптик не тільки постійно та давно проживає в Австрії, але вже отримав паспорт цієї країни. Відомо, що його дружина і діти також багато часу проводять в Західній Європі.

Партнер Руслан Шостак (статки за даними Forbes $140 млн) теж не надто публічна особа. Хоча після початку війни його меценатська діяльність жваво висвітлювалась у пресі. Про 49-річного бізнесмена відомо, що він мешкає у Дніпрі, а до столиці приїжджає по справах. До речі, косметичним бізнесом він почав займатись одразу з розпадом СРСР, коли продавав у Дніпрі польську продукцію.