Кремль змусить Білорусь воювати, а Лукашенка перетворять на «весільного генерала»?

Новини Вінниці / Кремль змусить Білорусь воювати, а Лукашенка перетворять на «весільного генерала»?

У прикордонній півночі Волині правоохоронці під час перевірки безпекової обстановки виявили схрони з формою білоруський військових та вибухівки. Можна припустити, що їх готували для диверсантів.

Про це пишуть на Facebook-сторінціу військової частини 1141 Нацгвардії України в Луцьку.

«Заходи відбулися з метою нормалізації обстановки в регіоні, протидії злочинності, підтримання громадської безпеки та порядку, відпрацювання осіб, які можуть бути причетні до терористичної й диверсійної діяльності», - пише пресслужба військової частини.

Перевірку було проведено на території 60 населених пунктів й близько 300 об’єктів.

Під час перевірок було вилучено один РПГ; кілька одиниць зброї без документів; понад 1000 набоїв; тротилові шашки; протитанкові міни; тактичні ножі; рації; 40 г канабісу; 2 комплекти форми Республіки Білорусь.

В коментарі «Суспільному», речниця військової частини 1141 Нацгвардії України Юлія Ковпак відзначила, що схрони з військовою формою були виявлені в покинутих будівлях, а вибухонебезпечні предмети - по усій області.

Раніше у Telegram-канал ГУР МО України зазначали, що Росія готується здійснити серію терактів щодо інфраструктурних об'єктів та цивільного населення у Білорусі, щоб втягнути країну у війну проти України.

«Для цього в місто Мозир під виглядом цивільного населення прибули диверсійні групи. До їхнього складу входять кадрові співробітники головного розвідувального управління РФ і найманці приватних військових компаній, контрольованих Пригожиним і Шойгу», - пише пресслужба розвідки.

Планується повторити «чеченський» сценарій.

«Тоді спецслужби РФ організували вибухи в кількох будинках Рязані, звинувативши в цьому міфічних «чеченських бойовиків», - додає пресслужба.

Згідно з даними розвідки, ГРУ ГШ РФ планує здійснити артилерійські та ракетні удари по Мозирському НПЗ, об'єктах цивільної інфраструктури та житлових масивах, а також підірвати житлові будинки, лікарні й школи.

«Це, на думку кремлівських кураторів «спецоперації», створить для Лукашенка так званий «казуc беллі». Тобто, формальний привід для розв’язування війни», - відзначають у розвідці.

Таким чином у Олександра Лукашенка нібито не залишиться можливості уникнути війни, а тим часом офіцери армії Білорусі вже почали евакуацію сімей з Мозиря.

Раніше повідомлялось, що Лукашенко провів підготовку до вторгнення, створивши Південне командування, започаткувавши «народне ополчення», заборонивши цивільним відвідувати ліс у прикордонних регіонах тощо. Відомо, що Білорусь розташувала на кордоні з Україною в Брестській і Гомельській областях близько 3,5-4 тисяч солдатів нібито для навчань.

Путін примушує Лукашенка не лише надавати інфраструктуру, а й залучати війська з лютого. Наразі у Кремля не залишається часу на «маневри» білоруського диктатора, тому краще передати йому номінальні функції «весільного генерала», а керування де-факто анексованої країною здійснювати з Москви. Отже, за московським сценарієм створюються усі умови для повного залучення білоруських підрозділів разом з невеликим російським контингентом у наступі на Волинь і Рівненщину, щоб перерізати шляхи постачання західної зброї до зони бойових дій. Коли саме це відбудеться? Можливо рахунок на дні або тижні.

Раніше NaПарижі писав про такий сценарій у матеріалах «Чому експерти не вірять у наказ Лукашенка наступати на північ України? Військові ігнорують політичні аспекти» і «Білорусь рекордно мілітаризує прикордоння поблизу України. Чи ризикне Лукашенко віддати наказ і чи він віддає накази?»…

Олег Верлан

25 червня, 2022