Мешканців Вінниччини, які палять старе листя, траву і хмиз, очікують штрафи

Новини Вінниці / Мешканців Вінниччини, які палять старе листя, траву і хмиз, очікують штрафи

Ще чимало мешканців нашого краю продовжують на подвір'ях, городах, вулицях, поблизу населених пунктів спалювати хмиз, старе листя, побутові відходи. Те, що цього робити не можна, бо це шкідливо для здоров'я та довкілля, дехто ніяк не може зрозуміти. Цю проблему розв'язати дуже складно, однак можливо. Найефективнішими аргументами для порушників є не «лекції» про збереження довкілля, а штрафні санкції.

Ще чимало мешканців нашого краю продовжують на подвір'ях, городах, вулицях, поблизу населених пунктів підпалювати хмиз, старе листя, побутові відходи. Те, що цього робити не можна, бо це шкідливо для здоров'я людей та довкілля, дехто ніяк не може зрозуміти. 

Цю проблему розв'язати дуже складно, однак можливо. Найефективнішими аргументами для порушників є не «лекції» про збереження довкілля, а штрафні санкції. До речі, днями біля Вороновиці екоінспектори упіймали чоловіка, який підпалив хмиз.

«У смузі відводу автомобільної дороги Вінниця – Вороновиця – Немирів, біля смт Вороновиця Вінницького району, затримано громадянина, який здійснював випалювання хмизу обабіч зазначеної дороги, що є порушенням ст. 26, 27 Закону України "Про рослинний світ". За вказані дії на порушника складено протокол за ч.1 ст. 77-1 КУпАП та притягнено до адмінвідповідальності у вигляді штрафу на суму 850 грн», – повідомляє прес-служба державної екологічної інспекції у Вінницькій області.

Зрозуміло, що одним виписаним штрафом проблему не розв'язати, тож залишається сподіватися, що й у багатьох інших паліїв спорожніють кишені внаслідок аналогічних фінансових санкцій.

Тим часом у ДСНС продовжують бити на сполох. Лише протягом минулої доби на території нашої області зафіксовано 6 нових пожеж в екосистемах. 
 Рятувальники ліквідували загоряння сухої трави у Літинському, Вінницькому, Тиврівському районах, м.Могилів-Подільському та на вул.Г.Успенського у Вінниці.

«Загалом за добу вогнем знищено 5 га сухої трави. До ліквідації даних пожеж від ДСНС залучалося 24 чоловіки особового складу та 6 одиниць спецтехніки. В усіх випадках ймовірна причина пожеж - необережне поводження з вогнем невстановлених осіб», – наголошують у прес-службі ГУ ДСНС у Вінницькій області.
 

Юрій Ярмощук

1 березня, 2019